literatura

Un retrat del Pirineu més aspre dels anys 60 a la nova novel·la de Marcel Fité

Andbank regalarà un exemplar de l'obra, premi Manuel Cerqueda, als clients que visitin les seves oficines per Sant Jordi

Marcel Fité, escriptor i guanyador del premi de novel·la curta Manuel Cerqueda, i Josep M. Cabanes, sotsdirector General de Banca País d'AndbankF.A. / ANA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Andbank obsequiarà els clients que visitin les seves oficines per Sant Jordi amb un exemplar del darrer premi Manuel Cerqueda Escalé, 'Escacs de mort', del professor de literatura i llengua Marcel Fité. L'escriptor ha presentat avui la seva obra, que ha descrit com una "novel·la negra perquè va més enllà de la policíaca perquè té aspectes de la societat del moment". L'eix que vertebra l'obra, ha explicat Fité, és "la lluita pel poder".

'Escacs de mort', la novel·la que ha guanyat el premi Manuel Cerqueda 2016, té, segons l'autor, tres eixos: la lluita pel poder situada en el món buròcrata d'una universitat, la reivindicació d'un poema anomenat 'Escacs d'amor' -que és un poema inèdit del segle XV-, i un homenatge a les eines que van aficionar l'autor a la lectura, com eren els antics tebeos o actuals còmics. Fité ha lligat aquests tres elements en un entramat policíac i d'assassinats de professors universitaris.

Un altre punt de la novel·la que ha destacat l'autor és la descontextualització de la d'aquest gènere de l'àmbit urbà. També hi apareix, perquè una part de l'entramat es desenvolupa a l'Eixample barceloní -que té una quadrícula assimilable a la d'un taulell d'escacs, com el poema-, però també hi ha actes que transcorren al Pirineu i a la Costa Brava.

Fité ha descrit que la novel·la retrata "aquest Pirineu més aspre, el dels anys 60, que la gent abandonava, i on surten persones que han de lluitar molt per sortir endavant". "És una visió crua i realista dels anys 60 i primers dels 70", ha explicat.

Els protagonistes són dos nois del Pirineu que, com una pedra de tartera, han anat a parar a Barcelona per guanyar-se la vida. Un ha estat guàrdia civil i l'altre mosso d'esquadra, i són els qui porten la investigació. Els altres personatges són els professors universitaris assassinats.

Reivindicació d''Escacs d'amor'

'Escacs d'amor' és un poema de més de 500 versos que escriuen tres personatges de la València del segle XV. Juguen una partida d'escacs de 64 jugades, tantes com caselles hi ha a l'escaquer. "Hi ha una al·legoria amorosa alhora que van donant les regles per jugar als escacs moderns; la primera vegada que els canvis en els escacs moderns apareixen en una llengua moderna és en aquest poema, i això ho saben les associacions mundials d'escacs, però com que el català no és una llengua tan potent com d'altres, no ha interessat difondre-ho i ha quedat inèdit, el poema mai s'ha publicat", ha explicat Fité, qui ha afegit que "tenia ganes de donar-lo a conèixer però anant més enllà, i la novel·la em va semblar un bon vehicle per fer-ho, a partir de les notes que l'assassí envia a la policia".

tracking