Audiovisual

Acadèmia, sí, peti qui peti

Josep Pozo confia que aquesta setmana Govern aprovarà l’associació professional

Acadèmia, sí, peti qui petiFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La veu deixa traslluir cansament: Josep Pozo, impulsor de la idea de crear una Acadèmia del Cine a Andorra confia que en la setmana que comença –i un cop enllestits alguns canvis en els estatuts– el ministeri d’Interior aprovarà la inclusió de l’associació professional en el registre oficial. “Ens vam reunir amb ells, que són els que tenen la potestat, i ens van dir que l’entitat no està bloquejada”, diu Pozo. Així que un cop introduïdes algunes modificacions en els estatuts que els demanen “ja tot estarà llest”. A partir d’aquí, l’acadèmia serà una realitat “i si el ministeri de Cultura fa de mitjancer amb els quatre que estan en desacord, que són quatre, estarem encantats, però nosaltres no farem més moviments”. Simplement, apunta, tirarà endavant amb l’organització de l’ens. Encara, reconeix, que pel camí i enmig de la controvèrsia s’ha perdut una part de la il·lusió inicial, “perquè tot això arrenca malament”.

Així que l’associació estigui formalment constituïda, explica, es convocaran eleccions a la junta directiva. On ell meditarà amb molt deteniment si es presenta. Els inicis seran més complicats del que es podria preveure: amb la polèmica ha passat el temps i amb ell, els terminis per poder optar a cap subvenció, així que qualsevol acció dependrà exclusivament de les quotes dels associats. Que sumen ja 45, diu. Les quotes i algun patrocini privat. “Però amb això poca cosa es podrà fer el primer any”, considera.

Tot i això, amb aquesta cremor per com han anat les coses –i encara que no ho vulgui lligar directament, però tot suma–, el cas és que la seva productora, Imminent, s’endú fora del país el rodatge de Danger, una pel·lícula per a la qual pràcticament havia escrit el guió inspirant-se en l’edifici de Sud Radio. Allà, al pic Blanc, havia gravat ja el teaser. Gràcies, reconeix, a tota la col·laboració que va obtenir del departament de Patrimoni. “Però amb això no n’hi ha prou, per aixecar un projecte de cine es necessiten incentius econòmics, fiscals, i això els productors ho han trobat a Espanya”, explica. Així que el thriller pensat per a Sud Radio serà rodat finalment a Canàries, a l’observatori Galileo, situat al Roque de los Muchachos, a l’illa de La Palma. La decisió té a veure amb els beneficis fiscals que ofereix aquell territori però també, admet, amb el fet que sent que “ara les relacions amb el ministeri de Cultura s’han deteriorat”. Tot i que està convençut que es recuperaran.

Pozo serà el director (a banda de guionista) de la cinta. Però la productora que va instal·lar a Andorra el cineasta lleidatà passarà l’estiu immersa en un altre projecte, en paral·lel: Solo, un altre rodatge que es farà a les Canàries. En aquest cas, Imminent serà només coproductora d’un film basat en fets reals i dirigit per Hugo Stuven Casasnovas (fill del realitzador televisiu). Relata la peripècia d’un surfista que ha de sobreviure, ferit, en un penya-segat. El protagonista, Álex González, actor espanyol que acaba de passar per X-Men. Primera generación o Alacrán enamorado. I Aura Gar­rido (El ministerio del tiempo).

tracking