Novè art

Tot el còmic que ens espera

El centenari de la revista ‘TBO’, els castellers d’Andorra en versió il·lustrada i el dibuixant Kim, amb la guardonada ‘El arte de volar’, protagonistes al museu massanenc

Tot el còmic que ens esperaC.L.M.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Kim, l’il·lustrador de la molt guardonada El arte de volar (amb guió d’Antonio Altarriba, que es va inspirar en la història del seu pare) obre avui el cicle d’exposicions de la temporada al Museu del Còmic massanenc, per on desfilaran mostres com la dedicada al centenari de la revista TBO o als castellers d’Andorra (que es convertiran en personatges d’historieta il·lustrada). Kim inaugura aquest vespre aquesta exposició (20.30 hores) que es podrà veure fins al 8 d’abril i que serveix també d’avantsala del saló La Massana Còmic, que enguany se celebrarà entre el 21 i el 23 d’abril, coincidint amb Sant Jordi. Joan Mundet, conegut per treballs com les il·lustracions de la novel·la Alatriste, d’Arturo Pérez-Reverte, és l’autor del cartell d’enguany –amb homenatge a la torre de l’església de Santa Coloma– i compareixerà a la trobada massanenca, és un dels noms que comencen a conèixer-se del cartell. En clau de país, el novel·lista David Arrabal també hi tindrà presència, per presentar el recull de narracions Sita Ahra. En la seva línia: fantasia i terror.

I coincidint amb la presentació del cartell d’exposicions que desplegarà el museu –o centre d’interpretació, que això de museu sembla un terme pretensiós, va puntualitzar Joan Pieras, el president de l’Arca, l’entitat que el gestiona– també ha quedat disponible en línia el catàleg amb els aproximadament 2.000 títols del fons bibliogràfic de què disposa l’equipament. Un fons que serà consultable a través de la web de la xarxa de biblioteques d’Andor­ra però on els documents seran de préstec restringit, és a dir, només per a finalitats de recerca o docència. Amb aquest pas i la presència en xarxes socials, així com la posada en marxa de web pròpia, l’equipament “entra en l’era virtual”, va destacar la consellera de cultura, Jael Pozo.

Tornant a les exposicions que ocuparan la sala de Les Fontetes al llarg de l’any, la desfilada comença avui amb la inauguració dels originals que il·lustren la història d’Altarriba i Kim (popular sobretot pel personatge de Martínez el Facha a la revista El Jueves). El arte de volar va rebre reconeixement amb el Premi Nacional del Còmic a Espanya, l’homònim català i el de millor obra espanyola al Saló del Còmic de Barcelona. La mostra inclourà també algunes planxes inèdites del treball que prepara el dibuixant, que sortirà en breu al mercat francès.

A l’abril, l’Arca i el museu col·laboren amb l’Andorra SaxFest, acollint una mostra de retrats d’Adolphe Sax, l’inventor del saxòfon, una exposició itinerant promoguda per l’ambaixada de Bèlgica a Madrid. El SaxFest, a canvi, portarà la música al saló.

Durant els mesos de juny i juliol la sala de Les Fontetes estarà ocupada per 100 anys de TBO, una exposició que començarà en el marc del saló i s’allargarà en el temps, amb originals cedits per un col·leccionista del país.

A l’agost hi haurà els originals de la història dels castellers d’Andorra il·lustrada i a la tardor es dedicarà a Garbancito de la Mancha, primer film d’animació produït a Espanya als quaranta.

PRIMAVERA ESPANYOLA: DE BLASCO IBÁÑEZ A GLORIA FUERTES

El novel·lista valencià Vicente Blasco Ibáñez i la poetessa Glòria Fuertes seran dues de les figures cabdals de la programació cultural que promou l’ambaixada d’Espanya per aquesta primavera i estiu, una programació on destaca la implicació i col·laboració en altres cartells, com el del Festival de Música Anti- ga dels Pirineus (Femap): en aquest cas l’aportació es materialitza en el concert del 15 d’agost a Casa de la Vall, un programa que porta per títol Fantasiant, que gira al voltant de la tiorba i la viola de gamba, amb Ana Casademunt, Marc de Linde i Igor Davidovics com a intèrprets. Un primer apunt del Femap d’enguany.

Fuertes, autora que es va popularitzar entre la canalla de la dècada del seixanta i setanta per la seva participació en el programa infantil Un globo, dos globos, tres globos, serà homenatjada en un concert que se celebrarà el 16 d’abril a l’Auditori Nacional, protagonitzat per Sílvia Comes, qui presentarà el disc Fuertes, amb poemes musicats de l’autora.

El 150è aniversari de Blasco Ibáñez quedarà plasmat en una projecció musicalitzada en directe (el 24 d’agost, en el marc del festival d’orgue) i una conferència sobre la figura de l’escriptor, a banda d’una exposició.

L’ambaixada se sumarà a les activitats de Sant Jordi, amb la lectura pública, per tercer any consecutiu, d’El Quixot, al qual enguany afegirà fragments de Tirant lo Blanc, en el que l’ambaixador Manuel Montobbio va descriure com “un torneig de llibres de cavalleries”. Serà el 25 d’abril a les instal·lacions del col·legi María Moliner.

tracking