Audiovisual

L'Acadèmia del cine, als llimbs

Els impulsors de l’entitat mantenen l’acte de presentació de divendres, amb cinc-cents convidats

L'Acadèmia del cine, als llimbsFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Centre de Congressos de la capital serà escenari divendres, com estava previst, de la presentació de l’Acadèmia del Cine del Principat d’Andorra (ACPA), però no una posada de llarg, com estava inicialment previst, sinó una presentació del projecte: de moment, l’entitat romandrà als llimbs, fins que el ministeri de Cultura doni el vistiplau per enllestir els tràmits d’inscripció en el registre d’associacions. Cosa que Josep Pozo, impulsor i president de l’ens per crear, troba com a mínim estranya: “que el ministeri hagi d’aprovar el dret a associar-nos els professionals d’un sector, no ho veig clar”.

Però així estan les coses després que el departament que dirigeix Olga Gelabert retirés (segons Pozo) o no haguessin donat mai (segons la ministra) el suport al projecte. L’Acadèmia està constituïda, registrada davant notari, amb el signe d’Estat aprovat per poder incloure la denominació Principat d’Andorra, i només falta el número definitiu d’inscripció en el registre d’associacions. Cultura ha incomplert, segons Pozo, el termini marcat per Govern, de trenta dies per fer al·legacions o suggeriments sobre els estatuts presentats. Cultura addueix que els ha presentat al gabinet jurídic de l’executiu. I mentre la situació es resol l’Acadèmia roman als llimbs. Un exemple de com afecta aquesta indefinició, aquest procés incomplet: el lloguer del Centre de Congressos, com a associació constituïda, els hauria costat cent euros més una part del cost del suport tècnic; com a privats, pot arribar a multiplicar-se per vint. Una despesa que, assegura Pozo, assumiran ells: no hi ha cap ajut oficial ni anirà a càrrec de les quotes dels associats.

“No ho pararem”

Pozo confessa “certa tristesa” per la manera com han evolucionat les coses, però afirma que “no ho pararem” i que hi ha una llista amb 500 convidats aproximadament; inclosa la ministra de Cultura. Confia que les coses es puguin “reconduir” amb el mi­­nisteri i apunta que alguns dels membres del sector que inicialment es mostraven reticents al projecte estan començant a canviar de parer, després de trobades personals. Una altra cosa, puntualitza, és que “sé que tinc el suport del noranta per cent del sector, tot i que alguns encara no gosen expressar-ho per por a represàlies”.

Entre els convidats que espera que estiguin presents, membres de les acadèmies catalana i espanyola, tot i que no apunta noms encara “per no comprometre’ls si després, finalment, no poguessin venir per qüestions d’agenda”. El seu equip, diu, està “rebent molt de suport des de fora, de manera contundent, perquè no entenen la situació, la veuen molt estranya”.

De moment, l’ocupació immediata és que tot vagi bé divendres. Un acte que començarà a les set de la tarda, amb photocall, parlaments de presentació (inicialment estava previst també el de Gelabert), passi de vídeos sobre els rodatges fets al Principat –“i que han volgut ser-hi”, matisa Pozo– i el passi d’estrena de 73 minuts. Una de les causes que han ferit algunes susceptibilitats, estima el director i productor, perquè el film és seu. “Potser que algú s’hi hagi molestat, però si m’haguessin suggerit un altre film rodat al país l’any passat, hauria estat encantat de posar-lo, aquest no hauria estat un problema”.

I després? El cineasta lleidatà confia que tot evolucioni en positiu i que no calgui anar a la via judicial. “Estic convençut que jurídicament i moralment tenim tota la raó, podem associar-nos en total llibertat tal com marca la llei”. Però de moment, sense el número de registre, el cert és que es complica iniciar activitats: no poden fer tràmits necessaris com, sense anar més lluny, obrir un compte corrent.

tracking