Audiovisual

Cultura dubta sobre l'Acadèmia del cinema i Pozo persisteix a crear-la

El ministeri considera que l’ens hauria de tenir un funcionament similar a l’Sdadv. L’impulsor de la idea insisteix que no pot ser un organisme políticament controlat

Cultura dubta sobre l'Acadèmia del cinema i Pozo persisteix a crear-la

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els impulsors de l’Acadèmia del cine, encapçalats pel director i productor d’origen lleidatà Josep Pozo, han rebut un gerro d’aigua freda: el ministeri de Cultura els va remetre una carta on adverteix que no pot emetre l’informe final –la certificació necessària per acabar el procés d’inscripció al registre d’associacions– abans del proper dia 10, data marcada per a la gala de presentació de l’Acadèmia. Una manera, interpreta Pozo, de retirar-los un suport que fins ara els havien expressat, segons ell, en diferents ocasions i tant verbalment com per escrit. El cineasta considera que “ens assisteix la llei” i, tot i tenir la voluntat de reconduir la situació, afirma que continua endavant amb el projecte. El dia 10 hi haurà acte o cerimònia amb o sense cares visibles del ministeri.

Consultats pel Diari, des del ministeri asseguren que han “vist sempre com a projecte molt interessant, i així ho continuen fent, la creació d’una acadèmia, associació o entitat que agrupi el sector”, que s’ha de desenvolupar. Necessita “posar en marxa mesures, tan legislatives com administratives”, i per fer-ho “necessita la col·laboració d’una entitat que vehiculi les demandes, ja que coneix les necessitats i les mancances”. Entitat que, puntualitzen, pot ser una acadèmia o una associació, que tenen “sempre intenció d’encoratjar”.

Ara bé, puntualitzen des del ministeri, van enviar “el 31 de gener passat al gabinet jurídic del Govern els estatuts de l’ACPA perquè valori si s’ajusten a la legislació vigent”. Mentrestant, “no podrà valorar favorablement o desfavorablement la creació d’aquesta entitat”.

En aquest punt, Pozo puntualitza que el termini per haver avaluat els estatuts “està totalment exhaurit” respecte al que el mateix Govern “disposa per donar resposta legal a la nostra instància d’inscripció al registre d’associacions”.

També exposa Govern que l’Acadèmia ha de ser un tipus d’entitat similar a la Societat de Drets d’Autor i Drets Veïns (Sdadv) per a la qual caldria una legislació especial i, per tant, el tema hauria de passar pel Consell General. Un extrem que fa exclamar Pozo que “no ens poden obligar a constituir-nos sota el paraigua del Govern perquè no volem estar sotmesos a cap partit polític”, i argumenta que “la llei ens empara com a professionals per constituir-nos lliurement amb l’objectiu de desenvolupar el nostre sector”. Igual que els professionals del sector mèdic o els economistes, precisa: “Segurament el departament de Salut no entra a valorar com privadament s’organitzen els metges en el seu dret col·lectiu d’associar-se parcialment o col·legiadament.”

Algunes veus s’hi oposen

La tercera pota de l’argumentació del ministeri seria la “quantitat important” de trucades, visites i missatges per traslladar-los “l’alarma” causada en el sector per l’anunci de la creació de l’Acadèmia, gent que es desmarca “absolutament i radicalment” del projecte. Pozo assegura entendre que hi hagi qui no s’hi vulgui implicar, però demana que no hi posin pals a les rodes i recorda que l’Acadèmia del cinema català va néixer el 2008, amb 48 membres, inicialment encapçalats per Joel Joan. Un nombre, indica, no tan llunyà dels suports que el projecte que ha encetat ha aconseguit obtenir. “Si hi ha qui no vol ser-hi, està bé: nosaltres tenim dret a associar-nos i ells, a ignorar-nos.”

En el cas, conclou, que un dels aspectes que hagi molestat és el passi, en la gala inaugural, d’una pel·lícula seva, 73 minuts, proposa que li n’ofereixin una altra de rodada l’any passat al Principat i la passarà. Per a aquesta data, tan propera com divendres vinent, els impulsors de la iniciativa confien comptar amb suport de membres de les acadèmies catalana i espanyola.

tracking