Equipaments

Malestar dels agents turístics per fer de Casa de la Vall visita de pagament

El sector es queixa que no els ho van advertir amb temps per revertir el cost a les excursions ja contractades i que provocarà pèrdues

Malestar dels agents turístics per fer de Casa de la Vall visita de pagamentFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Any rere any s’han repetit les xifres i Casa de la Vall s’ha aixecat com el més visitat dels museus i monuments de la xarxa nacional. Tanta afluència que en alguns moments es van generar dificultats en la gestió, segons va explicar la subsíndica, Mònica Bonell, en anunciar el mes de setembre passat la implantació d’un preu d’entrada: el mateix que regeix per a la resta d’equipaments, és a dir, cinc euros l’entrada individual i 2,5 la reduïda o per a grups. La mesura entra en vigor amb el començament de l’any, aixecant protestes dels agents turístics: es planyen que no se’ls va anunciar la mesura amb temps suficient perquè poguessin preveure-ho a la programació d’enguany, així que hauran d’assumir-ho com una pèrdua. Una quantitat que algun dels afectats calcula, “d’entrada, en set o vuit mil euros, probablement més”.

Des del ministeri de Cultura, que gestiona l’equipament a través de l’àrea de Museus i Monuments, expliquen que és una mesura en la qual ja feia anys que treballaven i que es va anunciar amb la suficient antelació als operadors turístics. L’objectiu, insisteixen, és “posar ordre” en l’afluència de visites a l’antic parlament. Altres raons serien l’intent de posar en valor un equipament dotant-lo d’un preu per accedir-hi i, de pas, distribuir les visites cap a altres museus i monuments, menys freqüentats pels responsables dels viatges organitzats i, aquests sí, de pagament. Això obliga, com va explicar també Bonell al seu moment, a tenir guies sempre disponibles a Casa de la Vall per atendre les visites, un recurs també en detriment dels altres de la xarxa. Una xarxa que any rere any i des de sempre ha anat patint una davallada constant de visites.

Un altre dels punts a favor d’implantar una tarifa d’entrada podria ser la necessitat d’obtenir fons que poguessin revertir en el mateix manteniment de Casa de la Vall.

Sense entrar si ha de ser o no de pagament, veus del sector diuen que la novetat s’ha rebut “malament, perquè ens han avisat molt tard i nosaltres fem els pressupostos d’un any a l’altre i no havíem previst l’import”. Sònia Torres, d’Andorra Tours, reconeix que la visita a Casa de la Vall “sempre l’hem inclòs als nostres programes i ara resulta que ens hem enganxat els dits”. Per oferir una idea del que pot representar, recorda que seran 2,5 euros per persona en autobusos de mig centenar de turistes, i això multiplicat per tota la programació de l’any, ja pràcticament venuda, suposa una quantitat important per a ells. “Més si tenim en compte que treballem amb marges ja força petits”, puntualitzen des de My World of Experiences, en què insisteixen que el sector comercialitza els paquets amb molta antelació: ja estan venent de cara al 2018, així que el cost de l’entrada de les visites d’enguany a Casa de la Vall “ens l’haurem d’empassar”. I amb totes les visites programades, insisteix Torres, “ara no pots dir als clients que elimines una activitat, ni pots cobrar-los el preu de l’entrada en l’últim moment”.

I si bé des d’una altra agència contactada pel Diari, Sol i Muntanya, confien que finalment trobaran una solució, Torres explica que “hem intentat parlar amb Govern, però no hi ha cap acord, ens diuen que serà així i prou”.

tracking