reportatge

L'any d'anar i venir de Nadal

Comença mogut l’any teatral per a Ester Nadal. Si més no en aquest primer trimestre amb la feina ja dibuixada, quan l’andorrana treballarà entre Barcelona i Madrid en tres espectacles, tots tres de Focus, al costat de gent com Lluís Homar i Emma Vilarasau.

L'any d'anar i venir de NadalFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

renyat de projectes comença el 2017 per a l’andorrana, en els tres casos en el seu vessant d’ajudant de direcció, amb un espectacle que estrenarà el 31 de gener, La mare, i dos que ja porten un bon recorregut iniciat l’any passat: Panorama des del pont i Les bruixes de Salem. O més aviat Panorama desde el puente i Las brujas de Salem, perquè en tots dos casos els muntatges arriben a Madrid. Un principi de temporada que fa a l’actriu i directora d’escena confiar en el que depara l’any que comença, amb “molta feina concentrada”, reconeix, ja aquests primers mesos.

Les bruixes de Salem, que va obrir el passat festival Grec a la capital catalana, arribarà el proper dia 20 al Centro Dramático Nacional, a Madrid. En castellà, però amb el mateix elenc, encapçalat per Lluís Homar. També forma part del repartiment gent de la talla de Nora Navas o Carles Canut, tots ells dirigits per Andrés Lima, amb Nadal al costat. L’obra, com és sabut, és un text que recupera la cacera de bruixes del segle XVII i va servir a l’autor, Arthur Miller, per atacar metafòricament la que el senador McCarthy va desfermar a Hollywood en les dècades centrals del segle passat.

També del dramaturg nord-americà és Panorama des del pont, el segon dels muntatges amb què Nadal posarà el peu a Madrid en aquest inici d’any. En aquest cas l’andorrana acompanyarà en la direcció a Georges Lavaudant per posar-se al capdavant d’un elenc integrat per gent com Eduard Fernández, Francesc Albiol i Mercè Pons. Es tracta en aquest cas d’una producció del Romea (que forma part del grup Focus) i que en acabar la gira per Catalunya fa el salt a la capital d’Espa-nya. Dos projectes a partir de textos de Miller i que l’han portat a col·laborar amb dos directors molt diferents, va reconèixer Nadal tot just en embarcar-s’hi, per treballar “amb qui penso que és el director més interessant, Lima, molt energètic, totalment oposat al molt cerebral Lavaudant, que treballa molt amb la paraula”.

I Lima tornarà a estar al capdavant del tercer projecte ja confirmat per a Nadal enguany: La mare, del jove dramaturg francès Florian Zeller, qui va obtenir el premi Molière el 2011 per aquest text. L’obra, que es mantindrà en cartell inicialment fins a mitjans de març en aquest escenari barceloní, estarà interpretada per Emma Vilarasau, a qui acompanyaran Pep Pla, Òscar Castellví i Ester Cort. La banda sonora, de Maika Makovski. El text gira al voltant d’Anne, una mare que es veu enfrontada al terrible moment en què el fill marxa de casa i sent que ho perd tot, incloses les ganes de viure.

Nadal ha compatibilitzat els últims temps els treballs com a ajudant de direcció amb projectes propis, com Kabarett Protokoll o Heliceo, ambdós escenificats a Andorra.

tracking