novè art

L'ARCA fa un suma i segueix

El Museu del Còmic dedica la primera exposició de l’any als originals cedits pels artistes

L'ARCA fa un suma i segueixFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Museu del Còmic dedica la primera exposició de l’any –visitable des d’ahir i fins al proper dia 31– a fer memòria del que han estat aquests anys, des que l’equipament obrís les portes, el febrer del 2010, amb el dibuixant Antonio Bernal posant la simbòlica primera pedra. L’autor va cedir en aquell moment dos originals, dues portades de novel·les realitzades a la dècada del 1970, iniciant una tradició que van seguir els artistes convidats des d’aleshores a l’equipament. Part d’aquest fons és el que exhibeix el museu massanenc dedicat al novè art en la primera mostra de l’any. Una col·lecció on hi ha peces de creadors com són Joan Mundet, Ana Miralles, Carlos Ezquerra, Àngel Nadal, Victoria Francés o Mario Sánchez Nevado. Peces entre les quals es troben treballs com ara la portada del dvd de Blade Runner realitzada per Sanjulián. També hi ha lloc per a artistes del país que han exposat a l’espai massanenc, entre els quals Jordi Planellas, Martín Blanco i Montse Mayol.

La proposta, explica Joan Pieras, que va agafar de nou les regnes de l’Arca (l’associació d’aficionats al còmic) és una opor- tunitat per fer la vista enrere i analitzar com ha funcionat l’equipament des de l’apertura.

És també un moment per agafar embranzida i començar a pensar en un futur que, segons Pieras, “passa per tenir el temps, els mitjans i l’espai necessari per créixer, cosa que crec que aconseguirem finalment encara que ara mateix està difícil”, admet. La qüestió de l’espai és una de les urgències per al centre, que ara comparteix l’edifici a la plaça de Les Fontetes amb els tallers de l’escola d’art La Capsa. Així que el museu de l’Arca pugui ampliar l’espai –té dues sales, una de dedicada a exposició i una altra a la conservació i catalogació del fons– la primera intenció és que aquests originals que l’associació va rebent puguin estar permanentment a la vista del públic. I que el fons sigui consultable. De moment, s’està catalogant –una feina que ja va pels 3.000 títols– i la previsió és que al llarg de l’any es puguin fer consultes a través de la web de la xarxa de biblioteques d’Andorra.

Animació

Pel que fa a la programació d’enguany, ja comença a haver-hi propostes concretades (tot i que sense data). La principal, la mostra que el museu massanenc dedicarà a Garbancito de la Mancha, primer títol d’animació europeu en color, realitzat ara fa 75 anys. L’obra es va produir i estrenar l’any 1945 a Barcelona (per la productora i distribuïdora Balet y Blay), i realitzada per un dibuixant i il·lustrador d’origen valencià, Arturo Moreno. La proposta tancada a l’equipament de Les Fontetes passa per presentar una col·lecció d’originals signats per aquest il·lustrador i, òbviament, està prevista la projecció de la pel·lícula. Per obrir boca, els responsables de l’equipament ja ofereixen l’enllaç (a través del Facebook de l’Arca) a una exposició virtual dedicada a l’humorista.

LA MOSTRA 'ROBOTS' S'ACOMIADA AMB BONES XIFRES DE PÚBLIC

La mostra Robots en el cinema de ciència-ficció, instal·lada a la sala del Govern ArtalRoc, s’acomiada diumenge vinent, deixant bon regust als impulsors de la iniciativa, comissariada per Hèctor Mas des de l’Associació Ull Nu. Sense xifres definitives encara, l’estimació inicial és que més d’un miler de persones, gent de totes les edats i nacionalitats, s’han deixat atreure per la proposta, un recorregut pels films de ciència-ficció a través de cartells, materials gràfics i objectes cedits per col·leccionistes.

En paral·lel amb la mostra es van proposar tres activitats complementàries –les projeccions de Metropolis i Blade Runner, acompanyades de música en directe i un col·loqui, a banda d’un taller de robòtica– i les tres propostes es van saldar amb les possibilitats de l’aforament exhaurides.

“L’organització va ser una feinada, sobretot per a nosaltres, que era el primer cop que comissariàvem una exposició, però veient els resultats ens sentim molt satisfets”, va assegurar Mas, content amb l’afluència de públic que ja es va fer molt palesa el dia de la inauguració, a principis de novembre.

tracking