patrimoni

Deu mil imatges de l'esquí

L’Esquí Club d’Andorra, mossèn Ramon i la família Baró cedeixen a l’Arxiu Nacional un fons amb 9.235 fotografies

Deu mil imatges de l'esquíARXIU NACIONAL D'ANDORRA / FONS ECA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

A Aranzazu Otsanda Arruza, persona molt vinculada al món de l’esquí a Andorra (entre altres activitats, directora d’una revista) li va semblar important salvaguardar la història dels esports de neu al país, narrada a partir d’imatges. Va fer una crida als possibles propietaris de fons fotogràfics i va obtenir la resposta de l’Esquí Club Andorra, els hereus de Miquel Baró, qui va ser president de l'Esquí Club i un dels fundadors de Soldeu, i Ramon Rossell, el mossèn canillenc. També va demanar una subvenció a Govern, que li va atorgar 20.000 euros, el vuitanta per cent del cost d’inventariar i ordenar, identificar i digitalitzar les 9.235 imatges que, en total, li van caure a les mans.

Ahir, aquest fons ingent que narra la història de la neu al país a partir del 1947, data de la imatge més antiga de les col·leccions, passava a integrar-se a l’Arxiu Nacional (implicat des de l’inici del procés, que s’ha fet seguint els seus criteris tècnics) mitjançant el contracte signat per la ministra de Cultura, Olga Gelabert, i el president de l’Esquí Club, Joan Llena. Les imatges quedaran a disposició dels investigadors i públic en general previsiblement a partir de principis d’any.

La part del lleó de les imatges, 8.472, van ser aportades per l’Esquí Club, incloent-hi la del 1947, un grup d’esquiadors al Prat Gran d’Ordino. La sèrie de fotos aportada per l’entitat reflecteix curses, especialment les celebrades entre els anys 1986 i 1999, així com assistència a esdeveniments a l’exterior i competicions internacionals, des del primer gran premi, celebrat el 1967 o la Copa Pirineus. Els actes socials –premis, festivals, sopars– també formen part d’aquest gruix. Les imatges estan signades per fotògrafs com ara Josep Alsina i Fèlix Peig, Antoni Campañá, Josep Marsà o Manolo Barros. Moltes, però, estan sense signar.

De mossèn Ramon hi ha 543 imatges. En aquest cas la més antiga és una panoràmica nevada del Pas del 1950, i la major part de la col·lecció la integren curses, com ara la travessa per Ransol i el Serrat des del 1976, així com moltes activitats d’esquí escolar. Festivals i festes com els carnavals a la neu o la inauguració del sector del Tarter, a la temporada 1981-1982, en completen el contingut. Les 220 imatges restants, aportades per la família Baró, tenen un contingut de caràcter costumista, amb moltes trobades familiars a la neu, unes imatges sovint panoràmiques que permeten, més enllà de l’anècdota, resseguir la creació de les infraestructures. En aquest fons, la imatge més antiga està datada el 1948: una imatge d’Amelia Granell, una esquiadora del club andorrà participant en un campionat al país.

tracking