patrimoni

Un “error” dels obrers va fer llençar papers històrics en un contenidor

La família propietària dels documents que dijous van aparèixer a les escombraries assegura que tots els documents estaven classificats

Un “error” dels obrers va fer llençar papers històrics en un contenidorFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els documents que els tècnics de l’Arxiu i la Biblioteca nacionals van rescatar dijous passat d’un contenidor d’escombraries van acabar allà per “un error dels operaris”, que no van discriminar entre les “coses que s’havien de llençar i les que no” en les obres de neteja i restauració d’una casa situada a l’Antic Carrer Major d’Andorra la Vella. Eren documents “que havien de passar un triatge”, segons va explicar al Diari Antoni Riberaygua des de la família propietària.

L’exministre va assegurar que coneixien perfectament que els papers estaven a l’interior de l’immoble, tancat durant molt de temps i ara en reformes. “És un fons històric que guardàvem a la casa pairal, amb molts documents de tipus familiar, papers emotius, per a la família”. Entre la documentació que contindria aquest fons hi hauria la del seu avi, va recordar, que va ocupar la secretaria del Consell General, amb “còpies de cartes que estaven degudament classificades”.

Que aquesta documentació acabés al contenidor instal·lat per l’empresa constructora, barrejats amb bosses d’escombraries, matalassos i coixins antics, bosses d’escombraries, runes i fins i tot tocats per alguns pixums de gats Riberaygua ho va atribuir a un “error o omissió” dels operaris que hi treballen. Tot i que, va puntualitzar, “nosaltres solem passar cada dia a mirar” com es desenvolupen les tasques de buidatge de l’edifici. No obstant, va concedir, “tothom es pot equivocar i no hi ha més que rectificar”.

Riberaygua va insistir que el contenidor d’on els tècnics de l’Arxiu i la Biblioteca van recuperar els documents era “propietat privada, i que jo sàpiga, en aquest país encara hi ha dret a la propietat privada”. Amb tot, va matisar, no hi ha per part de la família cap interès per entrar en polèmiques, sinó simplement el desig “de recuperar el que és nostre”.

Riberaygua va dir que, efectivament, la casa porta “molt de temps” buida. Fa un temps, va recordar, “ens hi va entrar jovenalla, que ens ho va deixar tot desordenat i fet malbé”. En principi van presentar denúncia però finalment la van retirar justament perquè es tractava de canalla. A partir d’aleshores van decidir iniciar la restauració.

Contactat per cultura

De fet, poc després de mantenir aquesta primera conversa amb el Diari el van contactar des del ministeri de Cultura per informar-lo que inicialment no sabien exactament de qui eren els papers i oferir-li el retorn dels papers de caràcter privat. El noranta per cent, va puntualitzar l’exministre, del fons en qüestió. No obstant, es va mostrar inicialment receptiu a deixar els tècnics examinar la documentació conservada, “i si n’hi ha d’interès històric, estarem en contacte amb l’Arxiu”.

tracking