Patrimoni

Els fallaires celebraran 30 anys de la recuperació de la festa

Els reptes, acostar-se als escolars i agrupar les entitats de les parròquies

Els fallaires celebraran 30 anys de la recuperació de la festaFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Data per celebrar i ocasió per recordar els reptes de futur, la feina pendent i els projectes que ja s’enfronten. Per començar, l’Associació de Fallaires apunta que amb l’any que comença entren “de ple” en el 30è aniversari de la recuperació de les falles a Andor­ra la Vella, fet que celebraran al llarg de l’any amb diverses activitats, amb l’objectiu “de fer un reconeixement a tots aquells gràcies als quals el 1987 es van tornar a posar les falles al carrer com ho feien els nostres padrins”. Hi haurà reconeixement per als fallaires que ho han estat al llarg de tres dècades.

També l’any que entra, el segon després de la declaració, “pot ser l’any en el qual es creï l’ens que ha d’agrupar els fallaires d’Andor­ra la Vella, Sant Julià i Escaldes”, un ens que serà l’interlocutor andorrà en l’Associació Internacional de Fallaires. “Som optimistes després dels contactes iniciats”, apunta l’associació en un comunicat.

La tercera tasca que enfronten serà la didàctica, amb accions com acostar-se a les escoles amb una sèrie de xerrades i exposicions als centres associats a la Unesco i totes aquelles que ho demanin. La de les escoles, consideren els fallaires, “és una tasca divulgativa de primer ordre: que els infants i joves coneguin la tradició popular és bàsic per a la seva perdurabilitat, però també per al coneixement del país i la seva idiosincràsia”. I això és així, argumenten, perquè l’activitat lligada a les falles promou “la cultura del voluntariat i la solidaritat, així com el sentit de pertinença, la identitat i la cohesió”.

Vídeo

Amb motiu de la celebració d’aquest primer any des de la declaració dels focs d’estiu del Pirineu com a patrimoni immaterial de la humanitat –una candidatura presentada per 63 pobles d’Andorra, Catalunya i França–, l’Associació de Fallaires ha començat a moure per les xarxes socials un vídeo amb un resum de la celebració que es va fer l’endemà, amb una excepcional cremada de falles a la plaça Guillemó.

tracking