Reportatge

Poques rialles amb l'humor

Al col·lectiu Quelcom no li ha fet pas riure la idea del comú d’Andorra la Vella de contractar Faemino i Cansado. Ho considera una mena de competència deslleial per als espectacles que programa. El comú diu que no hi ha res tancat i que no hi ha rivalitat.

Poques rialles amb l'humor

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Molestos es mostraven des del col·lectiu a les xarxes socials: des de fa sis anys s’esforcen per dur a terme una programació estable de monòlegs, amb espectacles que en la major part han passat pel Centre de Congressos, és a dir, abonant un lloguer per l’equipament al comú que ara, pensen, presenta una proposta que entra en el seu ter­reny i que els restarà públic. Tant, va reconèixer Ivan Almendros responent a les qüestions del Diari, que per al febrer tenien previst portar Ernesto Sevilla i Joaquín Reyes i ara ho han desestimat perquè no hi haurà prou públic per a dues propostes tan similars en un espai tan curt de temps: Faemino i Cansado estaria anunciat per al març.

Des del col·lectiu van mostrar el disgust amb la iniciativa del departament de Cultura comunal però també amb el fet que no haguessin tingut la deferència de comunicar-los-ho. “Fa sis anys que ens juguem els quartos amb la programació i, a banda, llogant el teatre”, es planyen des de Quelcom. Una programació, per cert, de les escassíssimes que es fan al país sense recórrer als diners públics. A ells, van recordar de pas, els deneguen subvencions amb l’argument que no programen espectacles en català, sinó en castellà, com el que ara preveu portar el comú.

La directora de cultura del comú, Patrícia Bafino, va explicar al Diari que en realitat “no hi ha res tancat”, que de l’espectacle només es va fer una reserva de data però sense que hi hagi cap contracte signat pel mig encara. Tot i que, va afegir-hi, és un espectacle que els interessa per diverses raons, incloent el fet que el duet ja va passar per la temporada de la capital fa uns anys i consideren atractiu tornar-los a incloure. A banda, van ser els representants dels humoristes els que van oferir l’espectacle al comú. “És una oportunitat que se’ns va presentar i la vam valorar”, va dir Bafino.

Al marge, la directora del de­partament considera que l’espectacle no entra en conflicte amb la programació que proposen Quelcom, sinó que la complementa. “Ells fan una molt bona feina però en un àmbit molt concret, el dels monologuistes, i l’espectacle de Faemino i Cansado és d’un caire diferent.” Situació que des de Quelcom veuen de molt diferent manera perquè, de fet, van indicar, aquest era un dels espectacles que estudiaven per a la seva temporada. “Ens hem quedat bastant aixafats, la veritat”, va admetre Almendros. Quelcom ja havia mostrat malestar per espectacles programats a Canillo. A la capital, admeten, els ha dolgut més.

tracking