Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
Art

Eve Ariza representarà Andorra a la Biennal de Venècia

La instal·lació 'Murmuris' ha estat l'escollida pels comissaris
Eve Ariza

Eve Ariza

Eve Ariza

Fernando Galindo
Actualitzada 10/10/2016 a les 16:47
Eve Ariza serà finalment l'artista que representarà Andorra a la 57a edició de la Biennal de Venècia, que tindrà lloc l'any que ve entre els mesos de maig i novembre. Els dos comissaris, la principal, Míriam Ambatlle, i de suport, Javier Balmaseda, han decidit que sigui l'obra 'Murmuris' la que ompli l'espai expositiu andorrà i ho han fet basant-se en l'aspecte formal, "monumental", de l'obra però també en el concepte, que la gent "escolti els murmuris i s'aïlli del soroll", tal com ha comentat Ambatlle.

Ambatlle ha posat en relleu que les tres obres presentades, la d'Ariza, la d'Eva Martínez 'Zoe' i la de Jordi Casamajor, tenien "bones qualitats" però en les altres dues s'ha trobat a faltar "profunditat dins el concepte" i, a més, s'ha tingut en compte que "no tenen tant impacte visual" com els 'Murmuris' d'Ariza. I és que tal com ha comentat la comissària, a Venècia les obres han de tenir "ambició" i aquesta és una de les qualitats que s'han valorat. També s'ha remarcat el fet que es treballi la ceràmica, un material que està experimentat "un boom extraordinari" la darrera dècada.

Ariza ha arribat a la sala d'exposicions ArtalRoc quan ja s'havia anunciat el veredicte i ha comentat que encara estava "assimilant" haver estat l'escollida, una decisió que se li va comunicar el cap de setmana. Manifesta que ara té per endavant uns cinc mesos i mig o sis de feina molt intensa per modelar les 9.000 peces que ompliran l'espai que Andorra tindrà l'any que ve: el Palau Ca Cappello Memmo. Per a ella, però, serà tot "un plaer" passar els següents mesos "treballant el fang" i ha afegit que de moment té fetes 800 de les 9.000 peces que li calen i que calcula que la producció podrà ser d'unes "1.600 al mes". Aquest treball l'haurà de fer entre Barcelona i França, ja que necessita uns espais amplis per anar acumulant aquestes peces. Pel que fa al transport, un aspecte que pot semblar a priori un neguit, ha remarcat que no ocuparan molt espai i que, per tant, això no ha de suposar un problema. Quant al muntatge, calcula que seran necessàries unes 30 hores "a quatre mans" o fins i tot més. I tota aquesta experiència de Venècia ha de suposar per a ella, tal com ha dit, conèixer "gent nova, nous projectes" i, sobretot "nous camins".

Qui va ser comissari en edicions anteriors, Henry Périer, ha destacat que els tres projectes podrien haver estat escollits. Pel que fa a l'obra de Casamajor, creu que si els animals haguessin estat a mida real "hagués estat ell" l'escollit alhora que ha valorat el projecte de Zoe, si bé considera que un dels punts en contra és que fa pensar en l'obra de Louise Bourgeois i tothom en pensaria quan la veiés, "la influència és molt forta", ha conclòs. I pel que fa a la proposta d'Ariza, el crític d'art ha remarcat que té "més significació i un gran impacte visual". "La gent que entrarà a l'espai rebran la poesia", amb diferents sensacions, ha destacat.
Etiquetes
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2016 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477