Programació

La tardor cultural espanyola recrea una part del procés creatiu de Goya

La tardor cultural espanyola recreauna part del procés creatiu de Goya

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Fins fa no gaire, els murals de la cartoixa Aula Dei de Saragossa, pintats per Francisco de Goya, han estat part recòndita i poc coneguda de la seva producció. La raó: que el monestir va ser habitat per monjos de clausura i l’accés no va ser, per tant, gaire lliure. Per començar, les dones no hi podien entrar excepte amb butlla papal. L’ambaixada d’Espanya vol donar a conèixer aquests treballs amb una exposició (del 20 d’octubre al 20 de novembre) que inclourà reproduccions dels grans murals pintats als secco (oli sobre el mur) i una col·lecció d’estudis preparatoris realitzats pel pintor mateix –en edició facsímil– que recullen estudis preparatoris i anotacions de Goya en aspectes com ara les despeses en materials per a aquestes obres.

Els murals de l’Aula Dei (a pocs quilòmetres de Saragossa) van ser realitzats per encàrrec entre el 1773 i el 1774 –el seu cunyat, Manuel Bayeu, era cartoixà al monestir–. Reflecteixen la maduresa creativa que ja exhibia en plena joventut l’artista, que va produir un cicle religiós d’onze escenes de les quals només se’n conserven set, perquè l’abandonament del monestir arran de la Desamortització de Mendizábal del 1853 va provocar greus pèrdues materials. L’exposició forma part de la Setmana d’Aragó, que a partir de l’11 d’octubre proposarà activitats diverses al voltant del vi i la gastronomia, el cinema (es projectarà La novia, de Paula Ortiz) i una trobada empresarial amb la presència de la consellera d’Economia aragonesa, Marta Gastón.

És només una de les propostes de la tardor cultural organitzada des de l’ambaixada, que completa l’oferta amb propostes de debat, cinema i teatre i que portarà al país gent com ara el cineasta Juanma Bajo Ulloa o, en l’àmbit de les lletres, el director de la Real Academia Española, Darío Villanueva, i els escriptors Carmen Posadas i Javier Moro, ambdós, per cert, guanyadors del premi Planeta en diferents edicions. Tots tres seran els protagonistes de la segona edició del Fòrum Pirineus, que se celebrarà el 29 de novembre i que l’ambaixada organitza en col·laboració amb les agències de notícies EFE i ANA. Enguany, la trobada entronca amb la capitalitat iberoamericana de la cultura, rang que ostenta Andorra la Vella, per centrar-se temàticament en la literatura en castellà a ambdues bandes de l’At­làntic.

El 18 d’octubre començaran les projeccions de les VII Jornades de Cinema Espanyol, amb la projecció de Alas de mariposa, on estarà present el realitzador, Juanma Bajo Ulloa. El cicle es completarà amb Copito de nieve, El método, Sin vergüenza i el documental Mare Nostrum, també amb presència de la codirectora, Michelle Brun, i dels directors de l’escola de música protagonista.

tracking