escenaris

Del burlesc als clàssics revisitats

‘Les mangeurs de lapin’ obre un cartell que recordarà l’educació franquista a ‘El florido pensil (nenes)’ i que convida Ramon Fontserè i Carmen Machi

Carmen Machi

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Dimecres de la setmana vinent arrenca la 49a edició de la Temporada de teatre que organitzen plegats Andorra la Vella i Sant Julià de Lòria. Les mangeurs de lapin: Cabaret Burlesque, organitzada des de l’ambaixada de França, aixecarà el teló d’un cartell pel qual desfilaran, entre d’altres, Carmen Machi i Els Joglars, dues propostes ja anunciades en el marc de la programació de la Capital iberoamericana de la cultura, que ostenta Andorra la Vella. S’hi afegeix, a l’auditori lauredià, El florido pensil (nenes), amb cinc rostres ben coneguts: Lloll Bertran, Roser Batalla, Victòria Pagès, Mireia Portas i Isabel Rocatti, un elenc que oferirà una mirada gens nostàlgica i carregada de tocs d’humor sobre les aules franquistes.

El cartell es completa amb muntatges de producció nacional: els clàssics Pastorets lauredians i Tu & Jo, de la companyia Líquid Dansa. Unes propostes de factura domèstica d’on va caure la proposta de La Companyia És Grata, per imponderables personals al col·lectiu. El comú, va explicar el conseller de Cultura, Josep Roig, va optar per no substituir el muntatge caigut a última hora –aquell cap de setmana l’oferta cultural laurediana ja té el Canòlich Music Festival– i estalviar els calés, uns 7.600 euros que queden per a altres propostes i deixen la inversió laurediana a la temporada teatral en uns 30.000 euros.

Pel que fa a Andorra la Vella, el pressupost destinat per a l’edició és d’aproximadament 12.000 euros, va indicar el titular de Cultura, Marc Pons. És el que hi destina el comú perquè els espectacles s’organitzen i sufraguen en col·laboració amb altres institucions, entre les quals les ambaixades espanyola i francesa.

Les entrades es posen a la venda a partir d’avui mateix, amb diferents preus segons l’espectacle i l’opció dels abonaments amb descomptes.

Les mangeurs de lapin prometen un espectacle per riure (això sí, qui pugui seguir l’espectacle en francès), amb un humor que s’endinsa en l’absurd i una barreja de diferents arts escèniques, del cabaret al circ i el music hall. La companyia va aconseguir el premi del públic al Festival off d’Avinyó el 2014.

A partir d’un llibre

Andrés Sopeña va publicar El Florido Pensil, Memoria de la escuela nacionalcatólica, el 1995, i l’any següent ja s’estrenava la versió teatral, que després encara tindria continuïtat a la petita pantalla. Ara, Fernando Bernués i Mireia Gabilondo han posat dempeus la versió femenina, amb un text adaptat per Kike Díaz de Rada.

A Miguel de Cervantes adapten Els Joglars en un text escrit per Albert Boadella, Martina Cabanas i Ramon Fontseré, que dirigeix i interpreta El coloquio de los perros, una de les Novelas ejemplares on els canins protagonistes –Cipión i Berganza– reflexionen sobre l’ànima humana a partir de les relacions amb els diferents amos que han tingut.

Tu & Jo és un espectacle que encara està en fase de creació, amb dramatúrgia i direcció de Joan Hernández, interpretació de Líquid Dansa i que inclourà música en directe (bateria i percussió), a càrrec d’Arnau Obiols.

Tanca la temporada a la capital un dels rostres més coneguts d’aquesta cartellera: Carmen Machi, una peculiar Helena de Troia que explica a Juicio a una zorra la història de les guerres que la seva bellesa va desfermar des del seu punt de vista, després d’haver estat explicada sempre per homes, d’Homer a Offenbach.

I per tancar, per descomptat, Els pastorets de Sant Julià.

tracking