Projectes

Una feliç coincidència artística

El Museu del Tabac selecciona les peces de Dalí i surrealistes catalans que exhibirà al març

Una feliç coincidència artística

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Feliç coincidència, la que promet el 2017 una excepcional primavera per als amants de l’art al Principat: Dalí i els surrealistes al Museu del Tabac lauredià arribaran en una mostra que s’estrena a l’octubre a l’Hermitage de Sant Petersburg. Just quan, previsiblement, acabarà d’obrir les portes el Museu Carmen Thyssen Andor­ra, amb inauguració prevista per al febrer i on a hores d’ara comencen les obres de condicionament interior. Amb doble coincidència, perquè també la mostra sobre Dalí i coetanis comptarà amb obres prestades pel Thyssen madrileny, a banda d’institucions com Cau ferrat de Sitges, el museu de l’Empordà de Figueres i d’Art de Cadaqués, entre d’altres.

L’exposició, Surrealisme a Catalunya. Els artistes de l’Empordà i Salvador Dalí, que obre les portes el 28 d’octubre al museu rus per estar-s’hi fins al 5 de febrer, està comissariada per Alícia Viñas i Yuri Saveliev. L’Agència Catalana del Patrimoni Cultural va signar un conveni amb la pinacoteca russa per a aquest projecte. Després, arribarà (encara que en versió reduïda) al museu lauredià que gestiona la Fundació Julià Reig, des d’on la directora de l’entitat, Maria Martí, va assegurar que es tracta d’una mostra “excel·lent, una mostra que espero que agradi molt perquè la veritat és que és espectacular”.

La proposta, destaca la directora de la fundació andorrana, posa en context Dalí, entre els artistes del seu temps i predecessors. Per ella desfilen obres del geni empordanès acompanyades per d’altres de signades per Ramon Pichot, Joan Massanet, Àngels Santos Torroella, Esteban Francés, Antoni Pitxot, Evarist Vallès, Eliseu Meifrèn, Frederic Marès i Ramon Reig.

Un discurs equilibrat

De moment, al museu lauredià encara treballen en la tria de les peces que, d’entre les setanta que componen la mostra original, vindran finalment a Andorra. “No és fàcil organitzar tot això, ens queda per decidir quines peces, quina quantitat, perquè el discurs ha de ser equilibrat i hi ha molt per concretar en un projecte tan complex”, apunta Martí. Qui atorga que, a banda, els comissaris estan ara molt focalitzats en el muntatge a Sant Petersburg.

Com dèiem, a penes unes setmanes abans haurà estat inaugurat previsiblement el Carmen Thyssen Andorra, amb obertura de portes fixada pels volts del 15 de febrer. De moment, el projecte segueix el seu curs segons el calendari previst, va confirmar el director del centre museístic, Guillermo Cervera, i aquests dies comencen a treballar els operaris encarregats del condicionament dels espais interiors. “Estem en un estadi que és molt incipient, encara començant amb els treballs a l’interior però, si ho podem dir d’una forma col·loquial, ja estem tots al lío”, indica. Tot segons el calendari previst: les obre han d’estar acabades al desembre, per començar a fer-hi totes les proves tècniques necessàries amb els sistemes d’il·luminació, climatització i protocols de seguretat.

Passada la festivitat de Reis s’incorporarà el personal contractat per la Fundació Carmen Thyssen Andorra (família Thyssen i Govern): cinc persones, formades amb el suport de l’UdA, sota direcció de Cervera.

Entre gauguin i matisse

La col·lecció que inaugurarà el museu és, de moment, una incògnita. De la qual, però, comencen a perfilar-se alguns dels grans noms de la història de l’art que s’hi podran veure: Henry Matisse i Paul Gauguin, entre els que ja s’han revelat. Vint-i-quatre teles en total que oferiran a l’espectador un recorregut per la història de la pintura començant a final del segle XIX i passant per tot el XX, amb impressionisme i post­impressionisme, modernisme català (per decisió expressa de la baronessa), expressionisme i cubisme soviètic.

Finalment, el recorregut recalarà en els moviments dels anys cinquanta i seixanta, del pop art a l’hiperrealisme. Cada tela, promet Cervera, amb una gran història per explicar al darrere.

tracking