Reportatge

Entre Trotsky i Llull

Roger Casamajor torna avui a la gran pantalla amb ‘El elegido’, un film que se centra en la figura de Ramon Mercader, l’assassí de Trotsky. Però és sols una de les oportunitats de veure l’actor andorrà, immers en un bon grapat de projectes de cine, televisió i teatre.

Entre Trotsky i Llull

detail.info.publicated
Escaldes-Engordany

Creat:

Actualitzat:

El film que narra la peripècia del controvertit comunista barceloní que va acabar amb la vida de Trotsky i probablement va canviar la història, Casamajor fa un paper “petit però decisiu”, explica. El seu personatge és Carles Vidal, un capità de l’exèrcit republicà que enmig de la guerra civil salva la vida d’en Mercader, moment en què neix una amistat que recuperaran temps més tard, quan ambdós es retroben a l’exili a Mèxic. “En aquells moments, en Ramon es qüestiona les ordres que li estan arribant des de l’òrgan secret del Partit Comunista i el meu personatge és qui l’ajuda a obrir els ulls, qui li parla de com s’instrumentalitzen els ideals al servei dels interessos d’alguns.”

Un treball dirigit per Antonio Chavarrías (autor de cintes com Volverás, amb Tristán Ulloa i Unax Ugalde, o Las vidas de Celia, protagonitzada per Najwa Nimri i Luis Tosar) amb el qual l’andorrà es mostra “encantat, i no sols per la pel·li en si”, confessa, sinó per l’oportunitat de treballar al costat d’un repartiment internacional. Entre els rostres més coneguts dels que l’acompanyen, Hannah Murray, que interpreta el paper de Gilly (Elí), a Juego de Tronos. A banda, el mexicà Alfonso Herrera (qui dóna vida a l’agent soviètic), un nom i rostre potser menys conegut a aquesta banda de l’Atlàntic però que gaudeix d’una enorme popularitat als països de l’Amèrica llatina. En el paper de Lev Trotsky, el veterà Henry Goodman, que s’ha prodigat a les pantalles britàniques i ha aparegut a títols tan populars com Notting Hill o, recentment, a la sèrie Yes, Prime Minister, per esmentar-ne alguns d’una molt extensa filmografia. “És un repartiment important, un pressupost important i una obra amb una factura molt bona”, assegura l’actor andor­rà, que es mostra molt content d’haver participat en un projecte que es va rodar l’estiu passat, en escenaris de Barcelona i Mèxic.

De ‘La Riera’ a l’aventura lul·liana

Després de l’estrena de la producció hispanomexicana (que de moment no arriba a les pantalles del Principat), el 5 de setembre Casamajor començarà a prodigar-se per les llars catalanes. Si més no, per les que segueixen La Riera, a la qual s’incorpora com Darío Quiroga, un policia municipal que “és bo o dolent? Doncs depèn de per a qui, depèn de les relacions que manté amb cadascun dels altres personatges”, explica Casamajor, qui es prepara per a la popularitat immediata que sol deparar l’aparició en un producte amb tant de ressò com la veterana telesèrie. “És cert que els centenars de milers de persones que veuen un capítol no els pots aconseguir ni que poguessis omplir cada nit en una temporada al Teatre Nacional”, admet. “Ja ho he experimentat algun cop, la gent aleshores se t’atansa més perquè quan surts a la tele és com si formessis part de la família; t’hi acostumes i ho reps amb gust”, promet.

Més televisió. La vigília de l’11 de setembre Televisió de Catalunya estrenarà Jo, Ramon Llull, un format de documental ficcionat per recór­rer la vida del filòsof de qui es compleixen els set-cents anys de la mort. Aquí l’andorrà dóna vida al Llull jove (el gran és interpretat per Jordi Bosch), el que passa de ser un cortesà a un home que experimenta una revelació i decideix deixar la vida mundana i embarcar-se en un viatge que s’allargarà la resta de la seva vida. Complicat d’interpretar? “No, de fet no es tracta d’una pel·lícula sinó d’un documental ficcionat per fer més atractiva i entenedora la història”, i per construir el personatge ha comptat amb historiadors que van assessorar l’equip en tot moment. Amb tot, argumenta, “recrear l’ambient medieval ha estat complicat i costós”.

Per reblar el clau amb els projectes en què està immers, previsiblement al març pujarà a l’escenari del Teatre Nacional de Catalunya per participar en un muntatge de Ricard III, de Shakespeare, sota les ordres de Xavier Albertí (director del TNC) i protagonitzarà Lluís Homar.

tracking