Restauració

Les reformes de l'església de Santa Eulàlia costaran uns 90.000 euros

La part impermeabilitzant del temple d’Encamp està foradada i perd aigua

Les reformes de l'església de Santa Eulàlia costaran uns 90.000 eurosFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern valora que reparar la coberta de l’església d’Encamp, en la qual hi ha filtracions d’aigua, costarà al voltant de 90.000 euros, segons va explicar el coordinador de Patrimoni Cultural, Ricard de Deus. Tot i així, el pressupost final podria ser una mica superior, ja que les ofertes que han rebut ronden al voltant dels cent mil euros, segons va reconèixer el mateix De Deus al Diari.

El passat 15 de juny, es va publicar en el BOPA l’obertura d’un concurs per seleccionar un contractista per rehabilitar una part de l’església de Santa Eulàlia d’Encamp. Aquesta és la primera fase d’unes obres que han de servir per resoldre els problemes de les filtracions de la coberta. El concurs es va tancar el 18 de juliol i per tant el Govern ja tindria sobre la taula totes les ofertes. “Teníem un pressupost de 90.000 i les ofertes el superen, ronden els 100.000 euros. No estem gaire lluny”, va precisar De Deus.

El coordinador de Patrimoni va relatar que aquest centre de culte ja es va intervenir fa unes tres dècades i es va fer una terrassa plana a la part de la coberta. “Es va fer correctament”, assegura De Deus. El problema, va esgrimir, rau en el fet que “a trenta anys vista, les coses s’han degradat i avui tens filtracions d’aigua per tot arreu”. Això ha provocat que la part impermeabilitzant, la que evita les filtracions, actualment sigui pràcticament inexistent. “Sí que el tens, però està foradat per tot arreu. Per tant, ho has de tirar tot”, va puntualitzar De Deus. De fet, segons va reconèixer, “la sagristia presenta moltes humitats”. Així doncs, l’estructura ha quedat tan malmesa que ja no es pot reparar, “sinó que s’ha d’aixecar tota la coberta plana i tornar-la a fer”.

Amb les intervencions que es volen fer ara el que es persegueix és corregir aquesta situació. Com que la coberta és recent, de fa uns trenta anys, De Deus va relatar que això ha permès que es pugui optar per una solució tècnica diferent. “En aquest cas sí que s’opta per utilitzar un sistema constructiu diferent perquè creiem que durarà més”, va precisar el coordinador de Patrimoni.

En aquest sentit, va explicar que a l’església de Santa Eulàlia la part impermeabilitzant es va posar al final. A sobre d’ella es va col·locar la capa d’aïllament, després la de formigó i, finalment, l’acabat de pedra. Amb la nova solució això es farà a la inversa, segons va dir De Deus. En aquest sentit va argumentar que la part que evita les filtracions d’aigua és la impermeabilitzant i, per això, si aquesta capa “la tens immediatament després del paviment, el dia que hi hagis d’intervenir només has d’aixecar una part”, mentre que actualment “s’ha de buidar tot per arribar a l’estructura i tornar-la a tapar”.

De Deus va anunciar que espera que el setembre s’adjudiquin les obres, que es preveu que durin uns tres mesos.

tracking