Propietat intel·lectual

L'Sdadv controlarà la música que s'escolta amb aparells en deu locals

L’ens d’autor haurà de negociar amb els propietaris per instal·lar els ‘comptadors’ de cançons a partir del mes de gener

Aparells en deu locals per comptar cançons

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Al gener del 2017 la Societat de Gestió de Drets d’Autor i Drets Veïns (Sdadv) compta a tenir signats els convenis bilaterals amb les entitats que li permetran començar a gestionar el repertori musical i, per tant, començar a cobrar, també a partir d’aquesta data. A tots els sectors. També a partir de gener es posarà en marxa el procediment per monitorar quina és la música que realment s’escolta al país, a partir de la que programen les ràdios i la televisió i de la que fan servir els deu locals nocturns més representatius del país, els de més afluència. En aquest cas, segons va explicar la directora de l’ens, Cristina Puigcercós, l’Sdadv negociarà amb els propietaris la instal·lació dels dispositius que permetran fer un seguiment de quins són els temes musicals que més s’escolten. “Ningú no està obligat a admetre-ho si no vol. En aquest cas, buscarem un altre que sí que ho accepti”. Amb aquestes dades a les mans establiran el repartiment dels royalties.

L’Sdadv, va recordar Puigcercós, ja forma part des del 2014 de la Confederación Internacional de Sociedades de Autores y Compositores (Cisac), organisme supranacional que “estableix els estàndards” per a la gestió dels drets. D’aquí a finals d’any, però, han de signar els contractes de reciprocitat amb les entitats de gestió espanyoles, franceses, portugueses, britàniques i dels Estats Units, països d’on presumiblement procedeix la major part de la música que es consumeix al país. Un vuitanta per cent, va estimar. A partir de la “radiografia” que establiran les dades aportades pels dispositius per controlar la música de bars i discoteques, així com les ràdios, podran veure si, no obstant això, hi ha molta música d’altres procedències i en aquest cas signarien acords amb els països en qüestió.

En el cas de les emissores de ràdio, va indicar Puigcercós, en altres països les mateixes empreses s’encarreguen de fer arribar als ens de gestió un informe sobre la música que emeten i posteriorment les societats controlen que sigui així. “Aquí no ens el facilitaran, sinó que ho monitorarem nosaltres, així ells s’estalvien la feina i nosaltres, la inspecció”.

Precisament les emissores de ràdio privades van expressar molts dubtes respecte del sistema tarifari que pretén aplicar-los l’entitat. Cosa que va fer que el representant del sector al consell d’administració de l’Sdadv, Xavier Mujal, director d’RTVA, presentés la dimissió, per entendre que amb idees divergents del col·lectiu no el podia representar.

Puigcercós va respondre, en una entrevista amb el Diari, alguns dels punts expressats des de l’associació de ràdios privades, l’Urpa, començant per la d’haver de presentar els números de les empreses perquè l’Sdadv pretén cobrar segons els ingressos d’explotació. Va insistir que aquesta és la fórmula que empren societats veïnes i va assegurar que l’ens és respectuós al màxim amb la confidencialitat de les dades. “No deixa de ser com en el cas dels hotels, que ens faciliten informació sobre el nombre d’habitacions, o el fet de presentar els comptes a Govern.

Puigcercós va recordar que els d’autor són uns “drets territorials”, és a dir, que encara que les cases-mare de les emissores hagin pagat a Espanya, això no cobreix el territori andorrà. I sobre el fet que algunes cadenes, com la francesa Energy, semblin exemptes, va puntualitzar que “és una ràdio que es pot sintonitzar des d’aquí, però no té cap seu al país i no comercialitza aquí publicitat”.

Es va referir també al fet que la cadira reservada al sector al consell d’administració de l’ens romangui buida perquè ningú no va presentar candidatura per substituir Mujal. “Això els afebleix a l’hora de lluitar pels seus interessos”, va advertir.

D’altra banda, es va mostrar satisfeta per la recaptació dels drets audiovisuals: si algunes empreses d’hostaleria i restauració s’havien mostrat renuents a pagar, el burofax comminatori ha fet que “tothom ja estigui depurant”.

tracking