TALL A la 
CS-310 

Tall a la CS-310 entre Anyós i l'Aldosa a causa d'una esllavissada sense danys personals. El trànsit s'ha desviat pel centre de la Massana

Projectes

Tot el patrimoni en un clic

El ministeri projecta crear una eina en línia que reculli tota la recerca realitzada sobre monuments, jaciments i altres béns

Tot el patrimoni en un clicArxiu

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

“El departament està treballant amb procediments que no han variat en els últims vint anys”, reconeix l’actual coordinador de Patrimoni Cultural, Ricard de Deus. Hi ha necessitat d’actualitzar-los, hi afegeix: “No pot haver-hi tanta documentació dispersa, ni una manera de treballar anacrònica, hem de trobar l’eficiència”. Un dels objectius, posar a l’abast de la ciutadania tota la documentació existent al voltant dels béns que formen part del patrimoni cultural: monuments, jaciments arqueològics, etcètera. I la manera més efectiva que han trobat és crear una eina en línia que reculli tota la informació existent, tota la recerca que s’hi hagi fet, documents legals com els decrets dels entorns de protecció, posem per cas. Tot un volum de dades que necessiten investigadors o promotors de projectes urbanístics i arquitectònics, per exemple. L’eina es pressupostarà de cara a l’any vinent, amb una primera fase que costarà, calculen, entre deu i quinze mil euros.

L’objectiu és “fer més accessible i difondre tota la informació de què disposem” i de pas mostrar “tota la feina no visible que fem” al departament, recorda De Deus. Si fins ara s’havia optat per publicar monografies, ara sembla més adient amb els temps que corren penjar-la en línia. “I si la volem tenir tota penjada, el millor serà que estigui tota lligada, a través d’un sistema de geolocalització cartogràfica”, explica el responsable de Patrimoni, de manera que tots els béns quedaran emplaçats i, amb ells, tota la informació pertinent: descripcions històriques, intervencions realitzades, perímetres de protecció.

A banda d’oferir informació a qui la necessiti, facilitarà també el feedback, explica: per exemple, dels investigadors externs que puguin estar treballant sobre algun aspecte referent al patrimoni històric del país.

Algun tipus d’eina similar era plantejada com una necessitat per veus relacionades amb la recerca al país. De fet, s’havien realitzat intents com la proposta de carta arqueològica que recentment va signar una jove investigadora, Irene Cazalla, com a treball de final de grau. De moment, una base de dades on poder integrar la documentació, descriptiva i geogràfica. També fa uns anys, al 2011, l’arqueòleg Gerard Remolins va rebre l’encàrrec des de l’àrea de Patrimoni Cultural per realitzar una base de dades d’aquestes característiques. Un projecte que finalment no es va arribar a implementar.

La posada en marxa d’aquesta nova eina modernitzarà l’accés a tota la informació que necessiten tant investigadors com arquitectes i gestors de projectes urbanístics. Per exemple, per conèixer si allà on pretenen fer una actuació hi ha una zona de presumpció arqueològica on s’hagi de realitzar una actuació preventiva. Ara per ara, s’han de fer les consultes a Patrimoni –també després es podran seguir fent, puntualitza De Deus– i la informació està dispersa, i no sempre actualitzada. La nova base de dades integrarà textos com la Diagnosi patrimonial del territori de la parròquia d’Andorra la Vella, que data del 2006; o la memòria de la primera campanya de recerca d’art rupestre, de Ramon Viñas (1987) o les campanyes arqueològiques al Madriu.

tracking