Una ruta desconeguda

Pic de la Coma de Varilles. Un itinerari poc conegut, amb una interessant morfologia geològica que culmina a un dels pics més majestuosos d’Andorra, des d’on es poden contemplar unes vistes extraordinàries

Una ruta desconegudaVISITANDORRA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Aquesta setmana proposem un recorregut molt poc conegut que culmina al pic de la xoma de Varilles, un dels més bells d’Andorra. Aquesta ruta, reservada per als alpinistes amb experiència, es pot realitzar tant amb raquetes, com amb esquís, encara que cal tenir en compte l’estat de la neu, sobretot en la part alta de la pala.

Aquest itinerari té una dificultat mitjana, ja que fa a la marcada pala amb forta pujada després dels planells de Garaup. La ruta transcorre pel bell mig de la vall de Ransol, a la parròquia de Canillo, i arriba fins al pic de la coma de Varilles, a la mateixa frontera francoandorrana.

L’inici d’aquesta ruta circular se situa al final de la carretera CS-260. Allà hi ha una petita zona per deixar-hi el cotxe, concretament es comença a la zona pícnic, a la coma de Ransol. El recorregut té un inici d’uns 874 metres de desnivell positiu. La ruta té una durada aproximada de quatre hores i 30 minuts (anada i tornada), amb una distància total de set quilòmetres, aproximadament.

L’inici d’aquest recorregut es caracteritza per tenir un encant especial, ja que les muntanyes que envolten la coma de Varilles i el pas de la portella li donen un intens ambient d’alta muntanya i una espectacularitat que sorprèn qui hi fa el recorregut per primer cop. La ruta indicada segueix al principi, de manera paral·lela, el transcurs natural del riu de les Portelles. En començar, s’ha de creuar un pont a la capçalera de la vall de Ransol, sobre el riu Coma, abans d’endinsar-se per un encantador bosc de pi negre de l’Hostal del Poll.

A mesura que es va agafant altura, s’arriba als planells de Garaup i seguidament es puja per una pala ampla de fort pendent, fins que es corona el cim de 2.759 metres. Allà, es pot gaudir d’una panoràmica extraordinària de la coma de Varilles. Des del mateix cim, es poden observar alguns dels cims andorrans més destacats i es té una visió panoràmica excel·lent de la frontera.

Per la baixada, s’aprofita l’ampla pala fins als planells i seguidament se segueix pel bosc, tornant per la mateixa zona d’ascens. Els alpinistes que ja han efectuat aquesta ruta cap al pic de la coma de Varilles la situen entre les millors baixades de pics d’Andorra.

LOCALITZACIÓ: Canillo

DURADA: 4 hores i 30 minuts

DIFICULTAT: alta

DISTÀNCIA: 7 quilòmetres (anada i tornada)

DESNIVELL: +874 m / -874 m

Una ruta desconeguda

tracking