La infusió que triomfa

L'auge pel menjar saludable ha disparat el consum de te

La infusió que triomfa

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

En un sol dia se’n consumeixen entre 1,8 i 2 bilions de tasses. Segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS), després de l’aigua és la segona beguda més consumida al món. Estem parlant del te, un producte mil·lenari que en països com Andorra està aconseguint fer-se un lloc a la indústria i als hàbits de consum. Només cal fer una ullada a les prestatgeries dels supermercats, o fins i tot a les llistes de les cafeteries, per adonar-se del fenomen.

En pols, fulles o en bosses llestes per consumir. Negre, blau, vermell, verd o blanc. Orgànic o no orgànic. Amb sabors com canyella, menta, gingebre o vainilla. Per beure, però també en còctels, plats i postres. El boom del te és una realitat, però, què hi ha darrere d’aquesta moda? Els experts coincideixen que una major conscienciació per l’alimentació saludable. I és que alguns estudis apunten que el te és bo per millorar la salut cardiovascular, reduir el colesterol, controlar l’obesitat, prevenir la diabetis o malalties degeneratives. La majoria parla del te verd. “És el que més s’aconsella, molta gent en pren per prevenir el càncer”, assegura la dietista Berta Jiménez. Explica que és molt antioxidant i que s’ha demostrat que té múltiples propietats beneficioses per a la salut. Millora el sistema immunitari, té un efecte diürètic i ajuda a combatre l’envelliment.

El te verd, a més, és el que conté menys teïna, després del blanc. En ordre, completarien la llista el te vermell, popular fa uns anys perquè es deia que era el que aprimava més, el blau i el negre, el que compta amb una major quantitat. D’aquí que Jiménez afirmi que “és millor prendre te verd o blanc”. Mentre que dels primers se’n poden beure “tres tasses al dia sense que hi hagi cap problema”, de te negre se n’hauria de consumir menys.

Sigui com sigui, Jiménez, assenyala que la teïna “té un poder despertador menor” que la cafeïna, i que això converteix el te en una “infusió recomanable” per als qui el cafè els produeix taquicàrdies o els treu el son. D’aquesta altra beguda, la dietista en destaca també les propietats antiinflamatòries i antioxidants, però recomana prendre’n en menor grau (1o 2 al dia). Segons Jiménez, “l’ideal” és combinar te i cafè, i no consumir-los a partir de les cinc o sis de la tarda. De voler prendre te a partir d’aquella hora, “és preferible els que no porten teïna”.

TOT UN MÓN

Fins ara hem parlat del te de forma bastant genèrica, però el cert és que, malgrat que tots els tipus provenen de la mateixa planta (camelia sinensis), “cadascun és una història”. Ho saben molt bé en Víctor i la Ieva, propietaris d’una botiga i saló de te a Andor­ra la Vella, on disposen d’unes 150 varietats d’aquest producte. Asseguren que “els més populars són els tes negres com l’Earl Grey o l’English Breakfast”, però que el millor és el te blanc, perquè entre altres és el brot de la planta i està recol·lectat a mà, i el verd japonès”. Dins d’aquest últim s’engloba el te en pols matcha, que segons Jiménez, “equival a deu tasses del verd pel que fa al poder antioxidant”, i que el Víctor i la Ieva venen a 30 euros els 50 grams, i 120 euros per cada 30 grams d’ecològic. Encara que pugui sorprendre, afirmen que “hi ha un mercat per a aquest delicat producte”.

Però tornem al que dèiem abans, que cada te és una història diferent. Cadascun requereix una temperatura de l’aigua i un temps de repòs concret, diu la Ieva, i “és important respectar-los per no espatllar el sabor i propietats”. Afegir-hi aigua a una temperatura que no toca “és com posar gasosa a un bon vi”.

En efecte, com diu la Ieva, el món del te guarda certes similituds amb el del vi. En el cas del te, però, comenta que és millor quan és fresc, de la collita de l’any (amb l’excepció del vermell). I quan podem saber sí un te és bo? “Quan l’olor i el sabor coincideixen, com més sencera està la fulla i no està excessivament seca”, indica.

CONSELLS

Major efecte antioxidant

Per tal de potenciar l’efecte antioxidant del te es recomana prendre’l sense sucre ni llet i amb llimona.

Més teïna i sabor més fort

Un truc per treure-li teïna al te és infusionar-lo més d’una vegada. Fent-ho el te també tindrà un sabor més fort.

El té negre, al matí

A causa de la major quantitat de teïna, s’aconsella prendre el te negre i el vermell al matí, per despertar-se.

La infusió que triomfa

tracking