Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
Tema de la setmana - 7 DIES

La mort prematura de les bateries

Què pot fer l’usuari per evitar que els mòbils perdin capacitat de càrrega?
Convé no sotmetre el mòbil a altes temperatures per allargar la vida útil de la bateria.

La mort prematura de les bateries

Convé no sotmetre el mòbil a altes temperatures per allargar la vida útil de la bateria.

Actualitzada 28/11/2016 a les 19:48
Fer servir un telèfon intel·ligent vol dir trobar-se alguna vegada amb problemes de bateria. És un desafiament central de la indústria, que encara no és capaç d’oferir dispositius amb energia suficient per aguantar uns quants dies seguits d’ús. I no només això: la pila del mòbil s’ha convertit en un veritable maldecap per als fabricants, que han vist com algunes han explotat i, fins i tot, han lesionat alguns usuaris. Samsung ha perdut més de 5.000 milions de dòlars (i pujant) amb el Galaxy Note 7. Alguns terminals s’han sobreescalfat i incendiat, fet que ha portat la companyia a reconèixer que hi havia defectes de fabricació. Però no són els únics que s’han trobat amb problemes puntuals. Totes les bateries, tant de Samsung com d’Apple i d’altres marques, són de ió de liti, un element contingut en una substància líquida. Si l’aparell s’escalfa, les altes temperatures converteixen aquest líquid en vapor. Aquí és quan l’aire ha de sortir i pot causar una explosió. Amb tot, els experts asseguren que si no hi ha defectes de fabricació, no hi ha d’haver cap perill.

Més enllà dels defectes puntuals, la preocupació de la majoria d’usuaris és la durada de cada càrrega i la llargada de la vida útil de l’aparell. El mercat encara no dóna resposta a una necessitat creixent, però el consumidor sí que pot adoptar alguns hàbits per maximitzar-ne els resultats. Per fer que el mòbil no es descarregui tan ràpid, és important que l’usuari sigui conscient de l’ús que en fa. Abaixar la brillantor de la pantalla, tancar les aplicacions obertes en segon pla, desconnectar el localitzador GPS i el Bluetooth si no són necessaris, desactivar la vibració o prioritzar la Wi-Fi davant les dades mòbils són passos senzills per estalviar energia.

I a l’hora d’escollir mòbil, quins models donaran més bon resultat pel que fa a la bateria? Doncs un dels indicadors més visuals és la mida del dispositiu. “Si bé és cert que els terminals amb una pantalla més ampla consumeixen més, també tenen capacitat per incorporar una bateria més gran que millora el temps de descàrrega respecte dels models més petits”, explica Bruno dos Santos, especialista en electrònica de la botiga Fnac. A més, convé fixar-se en els amperes de què disposa l’aparell. L’habitual és que en tingui entre 2.000 i 3.000, però hi ha models al mercat que arriben als més de 4.000 i poden durar dos dies sencers fent-ne un ús normal.

Un mal còctel químic
Que al cap de quatre dies de comprar-lo la bateria ja no duri tant també és, en part, a les mans del consumidor. L’ús que se’n faci, com es carregui i les condicions ambientals a què se sotmeti seran crucials. Evitar que el dispositiu estigui a altes temperatures és important, i encara ho és més si la bateria està del tot carregada. Aquesta combinació pot deteriorar-la especialment. De fet, arribar al 100% de la capacitat no és gens beneficiós, segons explica el portal Battery University. És millor tenir-la endollada estones curtes i freqüents i que no se superi el 98% o 99%. També val la pena apagar-lo de tant en tant i usar carregadors de qualitat.

CONSELLS PER FER-LA DURAR
1. Evitar altes temperatures: un dels principals motius de la degradació de la bateria són les altes temperatures.
2. No carregar al 100% la bateria: quan està carregada al 100% esdevé més sensible. És millor fer càrregues parcials.
3. Apagar el mòbil sovint: de moment, els mòbils que hi ha al mercat no estan preparats per estar sempre encesos.
4. No als carregadors dolents: si bé hi ha carregadors no oficials que van bé, n’hi ha de mala qualitat que són perjudicials.
5. Carregar-lo de tant en tant: connectar-lo diversos cops al cor­rent és positiu per allargar-ne la vida.

EXPLOTACIÓ INFANTIL A LA BATERIA DEL MÒBIL
Uns 40.000 nens treballen a les mines del sud de la República Democràtica del Congo extraient cobalt. És un element químic clau per a les bateries recarregables de liti dels mòbils i el 50% del que s’usa a escala mundial s’obté aquí. Amnisitia Internacional va denunciar enguany l’explotació infantil que mou el mineral, cada cop més demandat pel mercat. L’ONG ha seguit el rastre del cobalt i assegura que, a través de companyies intermediàries, s’acaba fent servir en productes de les principals companyies occidentals com Apple, Samsung, Microsoft, Dell, HP, LG o Sony.
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts