Tot sobre l'acne

Per què apareix l'acne? Com es pot fer una detecció precoç? Quin és el tractament més adequat per cada tipus d'acne? A qui afecta?

Tot sobre l'acne

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

L’acne és un trastorn originat pels andrògens que estimulen el sèu cutani provocant una obstrucció dels conductes de les glàndules sebàcies, amb la conseqüent aparició de barbs.

Símptomes

L’aparició de barbs (comèdons) són el signe bàsic en la detecció precoç de l’acne, seguit per l’aparició de lesions inflamatòries (pàpules, pústules i nòduls dolorosos), conegudes com a ‘grans’. Aquests acostumen a sortir a la cara (front, galtes i barbeta), esquena i espatlla i durant l’hivern solen empitjorar.

Tractament

Segons l’origen de l’acne, s’aconsella un o altre tractament:

-Secreció excessiva de sèu: els medicaments més efectius són els retinols, derivats de la vitamina A, que es poden administrar per via tòpica (tretinoïna, adapalèn) o oral (isotretinoïna). Incideixen directament en el sèu que produeix la pell. De fet, són els únics fàrmacs que curen de forma definitiva l’acne.

-Infecció bacteriana: quan l’acne està en un procés inflamatori o pustulós es recomana prendre antibiòtics tòpics o orals, que aporten una millora temporal dels grans.

-Inflamació: una opció per als acnes amb un component inflamatori elevat és la utilització d’antiinflamatoris tòpics (peròxid de benzoil, indometacina, nicotinamida).

-Excés d’andrògens: els acnes causats per un excés d’hormones masculines, la causa més freqüent en dones, requereixen tractament hormonal (anticonceptius orals o antiandrògens orals).

-Fàrmacs: en aquest cas s’aconsella parar el tractament amb els medicaments que estan ocasionant l’acne.

Conseqüències

És important tractar l’acne des de l’origen per evitar o minimitzar l’aparició de possibles marques d’acne. En pacients amb cicatrius d’acne es realitzen tractaments correctius com l’aplicació del làser CO2 fraccionat, pílings químics amb àcid glicòlic i/o infiltracions d’àcid hialurònic.

A QUI AFECTA L'ACNE?

El 80% de la població en algun moment de la vida es veu afectada. El focus, principalment, és l’adolescència, sobretot en el sexe masculí. En canvi, l’acne en l’edat adulta es presenta majoritàriament en les dones, com a conseqüència de desajustos hormonals o bé per un mal ús de cosmètics. En algunes ocasions, ens podem trobar amb l’acne neonatal. Sol aparèixer durant les primeres setmanes de vida del nadó degut a les hormones que s’han transferit a través de la placenta que estimulen la producció de les glàndules sebàcies.

El Dr. López Gil és dermatòleg (lopez.gil57@gmail.com - 886100)

tracking