Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
Cuina

Cargols al xarrup

Els cargols són un producte ric en proteïnes i baix en calories. Sandra Navarrete, del restaurant Borda Casa Vella Palés, ens explica com fer-los al xarrup
Sandra Navarrete és cuinera al restaurant Borda Casa Vella Palés

Sandra Navarrete és cuinera al restaurant Borda Casa Vella Palés

Sandra Navarrete és cuinera al restaurant Borda Casa Vella Palés

Xavier Pujol
Actualitzada 02/11/2016 a les 17:55
És un producte que enamora o que repel·leix, no té terme mig. El cargol, considerat com un dels plats més exquisits entre els entesos, ja es va començar a servir a taula des de temps immemorials. Sembla, pels fòssils que s’han trobat, que a l’edat del bronze ja es consumien. Però els qui en van explotar el potencial culinari van ser els romans: ells van entendre que, a més del sabor potent que tenen, eren un bon remei per curar afeccions estomacals i de les vies respiratòries.

La cuina mediterrània ha estat la que els ha incorporat amb més naturalitat (en altres cultures no és gens habitual menjar-ne) i en part és pels valors nutricionals que presenten: estan catalogats dins del grup d’aliments proteics i a més contenen un percentatge molt baix de quilocalories. Tot i que no presenten una gran font de vitamines variades, sí que en destaca l’elevada vitamina E que el compon i que té una funció antioxidant.

Un consell bàsic per cuinar-los: renteu-los prèviament a consciència, dos o tres cops.

LA RECEPTA: Cargols al xarrup

Ingredients
750 g de cargols frescos bover de l’horta,
150 g de pernil serrà a daus,
150 g de xoriço picant,
1 pebrot verd i 4 tomàquets,
1 cullerada de farina,
1 ceba i 1 bitxo,
oli d’oliva, aigua i sal,
herbes aromàtiques (romaní, farigola, llorer, etc...).

1. Piquem el pernil, el xoriço i el pebrot i ratllem el tomàquet (li podeu posar una cullereta de pebre vermell). Trinxem la ceba i l’all i hi posem bitxo, per donar un toc més picant i ho reservem tot.

2. Farem els cargols, que ja els tenim purgats i dejunats. Els posem en una cassola amb aigua freda abundant i escalfeu a foc lent. Quan arrenqui el bull es fa una capa d’escuma, parem el foc.

3. Els netegem de nou i llenceu l’aigua de cocció (ho fem per fer-lo sortir). Ara toca coure’ls fins que quedin tovets.

4. Preparem una cassola amb aigua abundant. Hi posem llorer i romaní, farigola i fonoll i ho deixem coure entre 35 i 40 minuts. Els colem i reservem brou. Ja estan apunt.

Per la salsa: 
En una cassola posem un bon raig d’oli d’oliva, l’all i el bitxo i el pebrot. Deixem que agafi color. Hi incorporem la ceba i el vi i sofregim 15 minuts a foc suau. Hi incorporem el xoriço i el pernil. Que agafi una mica de color i deixi anar el greix i li posem el tomàquet i ho deixem uns 20 minuts a foc baix. Cal obtenir una textura de samfaina.

5. Ja hi podem afegir els cargols i un raig de brou que els cobreixi. Per espessir la salsa m’agrada tirar-hi una cullerada de farina dissolta en aigua. La repartim bé. Remenem i ho deixem 10 minuts fent xup-xup. Rectifiquem de sal i els podem servir. Com tots els guisats, serà més bo d’un dia per l’altre.
Etiquetes
  • #2 Margui Martinez
    (07/11/16 09:31)

    No puc escriure gaire, tinc pressa per netejar els cargols.¡¡¡¡¡

    Respondre
  • #1 laurediana
    (04/11/16 14:09)

    Jo no hi poso pebrot i ho trituro tot abans de posar-hi els cargols!!!

    Respondre
2
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts