Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
Reportatge de la setmana

És viable la baixa de sis mesos?

Busquen firmes per presentar una ILP per allargar la baixa maternal, però les dones coincideixen que també necessiten polítiques per conciliar la vida laboral amb la familiar.
Els primers mesos de vida d’un nadó són complicats tant per al nen com per a la mare, que ha d’alletar el petit de la casa. L’Organització Mundial de la Salut (OMS) recomana que durant els primers sis mesos del nen rebi exclusivament llet materna com a alimentació. A més, les noves tendències de pediatria reclamen que aquest alletament sigui a demanda, és a dir, quan el nadó en vol consumir, segons diversos experts.
Per aquest motiu, Ariadna Noria, professora, ha començat una campanya per recollir firmes per presentar una iniciativa legislativa popular (ILP) per modificar l’article 36 del codi de
  • #8 pepe
    (11/11/16 15:25)

    tengo claro q si en vez de tantas administraciones y tanto personal publico, cerca del diez por ciento de la población de Andorra depende de una nomina publica, le dicen la madrina por aquí, no solo podría haber bajas por maternidad de seis meses, si no q ademas, nos podríamos jubilar a los 60 con el cien por cien de la ultima nomina. Pero claro, entre los comuns y sus agujeros, parquecitos de animales y estaciones de esqui, entre la CASS y el Govern, esta claro q no se puede, q los yates, las cenas y los gastos de representación no se pagan solos. Q una cosa es pagar jueces, medicos, bomberos, policía y los administrativos q les apoyen y otra muy diferente aguantar también a todos los carguitos y carguetes creados para enchufar al pariente, al amigo o a la amante, q esto es muy pequeño y nos conocemos todos. Y si voy al juzgado, aunque lleve pruebas, se van a reír de mi si no algo peor.

    Respondre
  • #7 Una
    (11/11/16 10:38)

    Clara, Per les teves paraules no sembal que sigues mare. En general, la mare gaudeix tenint cura del nadó i es fa una muntanya quan s'acaben les 16 setmanes, unes quantes més si hem pogut acumular lactancia i vacances, i has de separar-te d'un bebe amb el qual no us heu separat des del moment del naixement. La OMS recomana 6 mesos de lactància materna exclusiva i crec que fora bo que les dones que ho desitgin ho poguessin fer. Jo he tingut dos fills als quals he donat/dono encara, el pit. No és igual estar amb el petit i donar de mamar a demanda que treure't la llet i congerlar-la. Pot estar bé per moments puntuals però no per fer un alletament exclusiu. Que l'alllargament de la baixa nomes serveix per perpetuar la dona en el seu rol de cuidadora no ho comparteixo. La parella que comparteix les feines de casa ho fa igual, amb baixa o sense. Crec que s'hauria de respectar la dona que l'hi agrada cuidar els fills, cuinar, etc... no ens fa menys dona. I la que vol pot demanar l'alta!

    Respondre
  • #6 GTT
    (09/11/16 09:43)

  • #5 Sis mesos i el que faci falta.
    (08/11/16 19:22)

    No només és viable, és absolutament necessari, no hi ha res més important en la nostra vida que la maternitat, perquè, d'on venim tots nosaltres? d'una maternitat que hauria de ser més humana i antropològica, no subjecta a un sistema capitalista De producció sense límits on qui perd sempre és el més feble, els nens i els ancianos.El feminisme internacional vol reduir als mínims els drets materns, al·legant drets humans, igualtat etc, no confonguem els termes, la maternitat és vida, no igualtat, és incomparable a res.

    Respondre
  • #4 Clara
    (07/11/16 10:23)

    M'agradaria saber què en pensen les dones d'aquests països que han d'estar de baixa 6 mesos o 1 any. Per part meva crec que això perpetua el fet que la dona assumeixi el rol de "cuidadora", "dona de casa" perquè no ens enganyem, la baixa serveix per donar de mamar al bebè però també per fer rentadores, cuinar, comprar, netejar... i tot això (també cuidar el bebè) ha de ser compartit amb la parella! Si es poden destinar recursos a aquest tema seria molt més recomanable que es pogués conciliar la vida laboral amb la familiar, si pot ser fins els 3 anys. No pot ser que una dona estigui de baixa (6 mesos, per exemple) per maternitat, i després d'això plegui més tard de les 6 de la tarda. No seria millor poder treballar 6 h a salari complet (pare i/o mare) per poder tenir cura dels fills? L'alletament matern a demanda fins els 6 mesos és viable amb l'ús de tirallets i les propietats que permeten congelar la llet materna. A més aquest model no lliga la dona al rol que ja tenia fa 40 anys

    Respondre
  • #3 realitat
    (07/11/16 09:22)

    I si demanem la jubilació als 62 anys? també seria viable.

    Respondre
  • #2 Marc
    (07/11/16 08:22)

    Clar que es viable, a UK la baixa per maternitat és d'un any on la renta per capita és més baixa que a Andorra.

    Respondre
  • #1 Interessada
    (07/11/16 08:16)

    M'interessaria saber on es pot anar a firmar. Moltes gràcies,

    Respondre
8
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts