El comú vol decidir sobre qualsevol construcció del Govern al seu sòl

Cerni Pol posa en dubte la constitucionalitat que no calguin informes vinculants per fer equipaments no sensibles

El comú vol decidir sobre qualsevol construcció del Govern al seu sòlXavier Pujol

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El conseller d’Urbanisme del comú de Canillo, Cerni Pol, va fer ahir una constància en acta en què demanava que els comuns han de poder decidir sempre si volen o no i on el volen un equipament –sigui sensible o no– que construeixi el Govern després d’una cessió gratuïta de sòl.

Etiquetes:

La qüestió es deriva de la modificació de la Llei de sòl. En aquest sentit, es preveu que els comuns facin cessions gratuïtes perquè l’executiu pugui desenvolupar projectes d’interès nacional. Segons va exposar Pol, “gràcies a la pressió feta” des de Canillo, finalment es va fer una diferenciació entre els equipaments sensibles i els no sensibles. Ara bé, mentre que per als equipaments sensibles s’ha previst que el comú afectat hagi d’emetre un informe vinculant en el cas dels no sensibles la decisió queda en mans, exclusivament, del Govern. Segons Pol, “cal preguntar-se per la constitucionalitat” d’aquesta qüestió.

“Hem de tenir una Andorra on els comuns siguin importants, no on el Govern estigui per sobre dels comuns, sinó on comuns i Govern puguin estar al mateix nivell. És l’Andorra que hem tingut fins ara i crec que cal lluitar perquè continuï”, va manifestar. Amb tot, va deixar clar que en cap cas es posa en qüestió la gratuïtat de la cessió del terreny. “L’entenem, els comuns no hem de poder cobrar quan el Govern fa alguna cosa bona per a la parròquia, però hem de tenir l’última paraula, hem de decidir què i on va, si no canviem de model d’Estat. I és quelcom que cal plantejar, posar sobre la taula i parlar-ne obertament”, va exposar.

De fet, va assegurar que la petició té suport dins i fora del comú i que el cònsol “entén aquesta posició”. De la seva banda, el cònsol major de la parròquia, Josep Mandicó, va assegurar que l’acció del conseller va ser una forma “d’expressar el seu neguit”. “El nostre neguit ja s’ha traslladat al Govern i el conseller ha aclarit un dels neguits que tenia la corporació”, va insistir. Mandicó va avançar que hi ha altres comuns que comparteixen aquesta posició, però amb tot va voler deixar clar que “ara no és un problema, és la nostra visió però també estem d’acord de treballar amb el document que hi ha”. El cònsol major va recordar que les negociacions “no poden ser només en un sentit”, i va explicar que “si es pot aconseguir la modificació, bé, però amb el document actual nosaltres ens sentim més o menys còmodes”.

Pol va apuntar que la qüestió és un dels “serrells” que estan pendents d’acordar en la negociació, ara ja amb els grups parlamentaris, si bé “considero que no és un serrell, sinó que és una qüestió important, de fons, i cal vigilar”, va advertir.

SUPERÀVIT DE 586.757 EUROS

El comú de Canillo va presentar una liquidació de comptes del 2016 amb un superàvit de 586.757 euros. El resultat és fruit d’una execució d’ingressos de 13,48 milions i de 12,9 milions de despeses. El conseller de Finances, Marc Casal, va destacar l’alt grau de compliment de les inversions i que tan sols ha quedat pendent renovar l’enllumenat, perquè se superaven els 100.000 euros pressupostats, la central de compres i l’obertura de nous camins.

CONTROL DELS APARTAMENTS

El comú de Canillo va aprovar ahir una modificació de l’ordinació tributària per tal d’incloure una nova taxa que ha de permetre incrementar el control dels apartaments turístics. Així, cada vegada que un propietari decideixi canviar l’ús d’un apartament (de lloguer fix a apartament turístic, per exemple) tindrà l’obligació de fer una inscripció al cadastre. El tràmit tindrà un cost de 100 euros per unitat cadastral i s’haurà de pagar cada modificació.

tracking