Marsol acusa els arquitectes de perjudicar el comerç de Meritxell

La cònsol critica el col·legi professional per tornar a vetar el concurs d’embelliment i remarca que els comuns no es poden deixar “coaccionar”

Marsol acusa els arquitectes de perjudicar el comerç de MeritxellFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La cònsol major d’Andorra la Vella està “molt enfadada” amb el Col·legi d’Arquitectes, “i els ho he dit”, per les mesures que han pres, perquè la reforma de l’avinguda Meritxell i Vivand es faci amb un concurs de mèrits i no un d’idees. Després que la convocatòria quedés deserta en prohibir el col·legi que es presentés cap arquitecte i se’n fes un de nou obert als enginyers i amb les modificacions que reclamaven els arquitectes, la situació de vet es torna a repetir. “Ho farem amb un enginyer perquè tot i el que ha passat hem fet el concurs obert a enginyers i arquitectes, i tot i així el col·legi ha tornat a vetar els arquitectes i em sembla lamentable. Em sap molt greu que un col·legi tingui aquesta mentalitat de perjudicar d’aquesta manera les parròquies d’Andorra la Vella i Escaldes, i sobretot els comerciants i el país en general”, critica Conxita Marsol a COPE Andorra-AD Ràdio.

La mandatària defensa que els comuns “tenim tot el dret de convocar un concurs de mèrits i que un col·legi veti els seus propis col·legiats i els prohibeixi l’exercici de la seva professió, per a la qual estan legitimats i legalitzats, em sona a dictadura”. Insisteix que no li agrada aquesta manera de treballar que retarda les obres “i em sap molt greu, la gran perjudicada és l’avinguda Meritxell perquè el comú volia començar les obres al maig i no ho farem fins a mitjan setembre. És trist però ho ha volgut així el Col·legi d’Arquitectes”.

Conxita Marsol reitera que per l’envergadura de la reforma prevista a l’eix comercial els dos comuns tenien molt clar que havia de ser un concurs de mèrits, “l’obra no és res de l’altre món i així ho demanen els comerciants, que volen unes voravies dignes i que sigui tot polit i maco i res més. No és fer una avinguda Carlemany o Meritxell d’or”. I puntualitza que quan vulguin un embelliment gran “si l’any que ve volem reformar la plaça del Poble ja farem un concurs d’idees, és una altra cosa, però aquesta és una avinguda comercial i té el que té”. Per afegir que hi ha parts de les avingudes que es mantenen, tots els serveis estan fets, “és pràcticament canviar el paviment i un concurs de mèrits és el que ens convenia. La llei ho permet i no ens podem deixar coaccionar per un col·legi davant d’aquests fets”.

LA JUNTA “S’EQUIVOCA”

La cònsol entén que la junta del Col·legi d’Arquitectes ha volgut fixar una posició de força perquè els comuns fessin un concurs d’idees i remarca que després de dues reunions amb els representants del col·lectiu “vam dir: ‘Fins aquí hem arribat’”. Incideix que fins i tot es va canviar un barem de puntuació del qual els arquitectes es queixaven “i vam acceptar canviar-lo, i l’endemà em van trucar per dir que no i vam dir: ‘Tirem endavant’”.

Marsol lamenta aquest enfrontament amb el col·lectiu perquè assegura que mai han tingut cap problema amb cap col·legi, “però no ho sé, aquesta junta ha agafat una actitud que és legítima, pensa que així defensa els interessos dels seus col·legiats, doncs jo ho respecto però penso que s’equivoca”. Un comportament, reitera, que ha trencat la planificació de la corporació i “l’obra va endarrerida no per culpa del comú, sinó del Col·legi d’Arquitectes, i ho dic així de clar”.

L’obertura de plecs per embellir l’eix comercial es fa divendres i una vegada s’esculli el projecte es determinarà la inversió definitiva. La cònsol recorda que s’havien pressupostat 900.000 euros per gastar aquest any “i lamentablement no crec que els puguem executar”, i estima que la inversió total no superi de gaire el milió d’euros perquè “no és una gran obra, el tema bàsic és el paviment i estem parlant de molts metres”. La previsió és posar granit a Meritxell, com el que té i mantindrà Escaldes, “no sé si serà del mateix color o un altre semblant, però no crec que hi hagi gaire diferència”, apunta Marsol, per precisar que ha de ser d’un gruix suficient per suportar el trànsit rodat, “perquè a mi no em desagrada com està i que durant unes hores puguin passar cotxes, hem d’acabar de prendre la decisió”.

EMBELLIT A FINAL DEL 2018

L’obra es farà de mitjan setembre a mitjan novembre “per dos costats o tres” de Meritxell, s’aturarà per a la temporada d’hivern per tornar-hi el maig del 2018, amb la intenció de finalitzar els treballs a final de l’any que ve, potser alhora que Vivand.

tracking