Josep Àngel Mortés

“La desviació de la Massana està entre les segones prioritats”

Si es té visió de país, subratlla el cònsol major d'Ordino que s’aprovarà la reforma de competències i transferències, que beneficia tothom, i veu més importants les inversions de Govern que els diners a repartir

“La desviació de la Massana està entre les segones prioritats”Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El mandatari local es mostra satisfet amb l’acord de transferències, que veu molt difícil si cada parròquia reclama especificitats, i confia que el Consell tiri endavant la reforma com a màxim l’any vinent, segons comenta a COPE Andorra-AD Ràdio.

Andorra la Vella demana que la seva especificitat, ser capital, es tingui més en compte, creu que una especificitat ha de pesar més que una altra?

Tothom en té la seva, puc respectar que Andorra la Vella vulgui defensar la capitalitat, però d’altres parròquies també tenim coses a defensar com podria ser a Ordino Arcalís, la Massana amb Pal-Arinsal, Escaldes amb Caldea o Sant Julià amb Naturlandia. És evident que són temes completament diferents i si cadascú estira cap a casa difícilment arribaríem a un acord. Hi ha aquests 55 milions i les especificitats poden fer variar les xifres a rebre del Govern en pocs diners, 50.000, 60.000, 100.000 euros amunt o avall, però penso que ho hem de mirar des d’un punt de vista de país.

I les inversions de Govern són les de més envergadura?

Estem acostumats a la congelació d’aquests quatre anys i l’important és que es facin inversions a la parròquia, i el ciutadà arriba un punt que si es fan inversions diria que és igual si les fa el comú o el Govern. En el nostre cas s’han fet inversions a la carretera del Serrat i els paraallaus del Corb, que són molt importants per tirar endavant el projecte d’Arcalís. Penso que s’han fet molt bones inversions, no només a Ordino, dins de les limitacions del Govern.

Les finances del Govern estan en una situació més delicada.

Per això dic que al final és un tema de país, no de parròquia, si les parròquies volem estirar molt i el Govern no ens ho pot donar finalment qui acabarà caient és el país.

L’especificitat d’Ordino es té en compte en el document?

Són temes molt genèrics però, per exemple, es té en compte l’acompliment de normatives com la separativa d’aigües o el cadastre. Dos punts en els quals Ordino ha invertit i té el cadastre acabat, que si no recordo malament només el tenen Encamp, que va ser l’únic que el va acabar en els terminis establerts, i Escaldes, i hem complert, i les altres parròquies no. En separativa d’aigües som els que més avançat ho tenim, per sobre del 90%, i altres parròquies en lloc de dedicar aquests diners a aquests esforços han fet d’altres inversions.

Els compromisos adquirits influiran en el repartiment?

Sí, són variables petites, també hi ha el punt de les pernoctacions, que en aquest cas nosaltres estem penalitzats perquè a Ordino tenim mancança d’hotels, però en les altres sortim afavorits.

Creu que l’oposició aprovarà una proposta del Govern?

Des d’un punt de vista de país hi ha coses que no es poden polititzar i és una necessitat solucionar les transferències i competències, i demanaria que tothom tingués bona voluntat per tirar endavant la llei, ja que és un benefici per a tots. Tampoc vol dir que el document al qual hem arribat no sigui millorable, tot és millorable i segur que hi ha aportacions al Consell que es poden incloure. Ells tindran els seus motius i arguments i si DA creu que es poden incloure, perfecte.

Quant rebrà Ordino per la no congelació de transferències?

Podem rondar els 800.000 euros. Tenim el marc pressupostari i podríem reduir endeutament però són millors inversions que dinamitzin la parròquia. D’altra banda, Govern tindrà menys diners per invertir perquè les inversions que pugui fer no tenen res a veure amb les dels comuns. Que pugui invertir en carreteres, accessos, és prioritari.

Els ordinencs reclamen la desviació de la Massana i Govern ja ha dit que no és prioritària.

És cert que a la Massana tenim un problema greu, no només els veïns d’Ordino, també els de la Massana. Entenc que hi ha prioritats i per més que fem la desviació de la Massana si no tenim la de Sant Julià la gent no pot entrar ni pujar, també dic que és una de les segones prioritats perquè és un dels problemes importants que hi ha i perquè per a Ordino va tot lligat a Arcalís, que no deixa de ser un motor econòmic, no només de la parròquia sinó de tot Andorra. Tenim els hotels que tenim i tota la gent que esquia a Ordino dorm a la Massana o al centre d’Andorra i és un accés que ens perjudica.

Trigarà a fer-se realitat.

Segurament però no deixa de ser una reivindicació legítima d’Ordino que subscric totalment, però entenc també l’altra i cada cosa ha d’anar al seu moment.

Com ha vist l’afer de les targetes de Sant Julià amb la condemna dels excònsols?

Ha estat un problema important independentment de la xifra, són diners públics i no estem autoritzats per utilitzar-los per a una altra cosa que no siguin temes públics. Sigui qui sigui qui tingui aquest problema, la justícia ha dit el que havia de dir i entenc que cadascú ha d’assumir les seves responsabilitats.

Creu que ha quedat molt tocada la imatge dels polítics?

No, tampoc no s’ha de ficar tots els polítics en un mateix sac. És un problema de les persones, n’hi ha que són honestes i d’altres que ho són menys o no ho són, i és una poma podrida del cabàs i la gran majoria dels polítics són responsables i honestos, n’estic convencudíssim.

tracking