reportatge

Presó i ball per al retorn a Ordino d''Els contrabandistes'

Els ordinencs omplen la plaça Major per recuperar ‘Els contrabandistes’, una representació que feia 25 anys que no es veia. L’humor va marcar la festa.

Presó i ball per al retorn a Ordino d''Els contrabandistes'

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Cuina cançó cantarem, que tots la sapiguem, la dels contrabandistes!” L’estrofa és àmpliament coneguda i ahir la Coral Casamanya, acompanyada del Grup Artístic, va ser l’encarregada de cantar-la en directe per fer dansar els balladors de l’Esbart de les Valls del Nord, que posaven en escena els primers fardells de la jornada.

Es presagiava mal dia per als contrabandistes que fossin per les muntanyes de les Valls i minuts després el mal averany es confirmava. Els trets enlaire anunciaven l’arribada dels tres carabiners que s’havien desplaçat ribera amunt, fins al Ser­rat, per anar a la caça dels delinqüents. Ara bé, les reiterades aturades als bars del recorregut els van complicar la detenció. Finalment, però, van aconseguir portar els delinqüents davant dels dos jutges.

Uns magistrats escandalitzats pels triquinis que llueixen les dones a Salou, “van fluixes de roba, diuen”, i que recriminaven que els contrabandistes centressin els esforços a “passar tabaco, condons i Viagra”. Però una vegada més van mostrar la seva contundència: “Us fotrem a Guantánamo si fugiu així”, van cridar als contrabandistes.

I és que els detinguts eren rebels: sense documentació, sense professió clara (s’apuntava que podien ser espies), roba estranya i fent voleiar calces al mig de la plaça del poble. Tota una actuació que va requerir que els jutges apliquessin durament la normativa que tenien a l’abast. Estranyats per una parla que no entenien –el patuès– ho van solucionar de manera ràpida: “Jo també parlo el catanyol. Se acabó lo que se donava!” La frase va precedir la sentència: “Indeseables, despenyaper­ros, gente de mal vivir, trotamundos, abraçafaroles...” La corrua de desqualificacions apuntava a condemna: “Presó i tothom a ballar!”

I el ball de Contrapàs va posar el punt final a una representació d’Els contrabandistes feta per mig centenar de persones. “Ens ho hem passat superbé”, assegurava el Xavier, un dels actors que fa més de 25 anys ja havia representat l’obra. Ara l’objectiu és mantenir la tradició i aconseguir implicar-hi les noves generacions. De moment, un jove de 16 anys ja l’havien arrossegat. Una altra de les fites és tenir més participació en l’elaboració del text per poder-hi introduir sàtira política, confessava el Xavier: “Aquest any ens hem hagut d’adaptar al text, a veure si l’any que ve el podem fer.”

D’altra banda, ahir a la tarda i com és tradició, els actes de carnaval van continuar amb la representació del all de l’Ossa a Encamp.

Presó i ball per al retorn a Ordino d''Els contrabandistes'

tracking