Jordi Torres

“Anar dessagnant més el Govern potser provocarà apujar impostos”

El cònsol major d'Encamp afirma que s’ha fet un “flac” favor a l’Estat no congelant les transferències i que es repetirà l’error si el Consell es “fica de cul” i no avala l’acord que tanquin l’executiu i els comuns

“Anar dessagnant més el Govern potser provocarà apujar impostos”Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Demana als partits sentit d’Estat per tirar endavant el canvi de transferències que pactin el Govern i els comuns per no perjudicar els ciutadans si l’Estat té problemes d’endeutament, en una entrevista a COPE Andorra-AD Ràdio.

Govern diu que la crisi ha quedat enrere, a Encamp també?

Tots hi ajudem, Govern i comuns, i els indicadors des de fa tres anys ens ho estan demostrant. Quant a ingressos anem creixent, en obertures de comerços, transaccions immobiliàries cada vegada se n’estan fent més i crec que l’economia s’està tornant a activar, no als nivells de fa uns anys però ja és positiu en el conjunt d’Andorra.

Li sembla bé que el PIB sigui l’indicador per actualitzar les transferències?

Ho trobo coherent, és normal perquè no és que funcioni així aquí, hi ha molts països de l’entorn que funcionen així. És una dada significativa, quan el PIB puja vol dir que les coses van bé i és normal que puguem rebre més transferències, i si baixa vol dir que la cosa es complica i hi ha un retrocés en l’economia, i també és normal que els comuns rebem menys diners. Crec que l’indicador seria correcte.

Com valora Encamp que el Consell rebutgés l’acord entre Govern i comuns per rebre 54,6 milions aquest any?

Si pensés egoistament diria que la valorem positivament perquè són més ingressos, però en clau de país i d’Estat crec que estem fent un flac favor al Govern perquè amb 54,6 milions la majoria de comuns ens trobem còmodes, ja hem dissenyat el marc pressupostari amb aquesta xifra i continuem reduint endeutament. Les inversions creixen en la majoria de comuns, aquests milions ens permeten fer-ne més i, per tant, l’endeutament els comuns amb 54,6 milions el tenim controlat i qui realment té un problema greu és l’Estat, perquè li costa molt quadrar els pressupostos, i evidentment si els comuns encara l’espremem més l’únic que fem és agreujar aquest problema.

Tal com està el clima polític que els partits no es posen d’acord en res i que la Llei de transferències i competències necessita més suports que els de DA, veu possible un acord o la reforma quedarà aturada?

S’haurà d’obrir el debat amb el Consell, es podran fer aportacions, potser es podrà millorar algun tema de l’articulat del text, no dic que no, però crec que una vegada les dues parts més afectades, en aquest cas Govern i comuns, estan d’acord en un document, si el Consell s’hi fiqués de cul o hi anés en contra, tot i que sigui una llei qualificada, tornaríem a fer un flac favor al país perquè tornaríem a bloquejar un tema del qual s’ha estat parlant 3 o 4 anys. Seria anar enrere perquè trobar una situació en què el Govern i els comuns consensuïn un document no és fàcil, la prova és que hem estat negociant molt de temps per poder arribar a aquest document final.

Ja ha passat que hi havia acord amb la congelació i no ha tirat endavant.

Crec que si tothom posa una mica de sentit d’Estat i de coherència és una modificació d’una llei que hauria de tirar endavant. S’hauria de pensar en clau d’Estat i no en clau de partit i llavors crec que pot prosperar.

La majoria dels cònsols són de DA i l’oposició al Consell intentarà fer-se sentir en contra?

No solucionarem res, si continuem igual l’únic que farem és anar dessagnant cada vegada més el Govern i això provocarà que pugui arribar a una situació complicada i potser ha d’apujar impostos per quadrar els pressupostos i els que sortiran perjudicats seran els ciutadans. El bo seria que entre tots trobéssim un consens per estar còmodes i poder aprovar la modificació.

Els diners que rebran de més per la no congelació de transferències a què els destinaran?

Hi ha un tema que és important i és una obligació que vam signar que és la separativa d’aigües per sanejar l’aigua que va als col·lectors i tenir els rius en unes condicions òptimes, i els destinarem a complir aquesta separativa.

Quina xifra serà?

Serà de prop d’un milió i és una xifra important, però fent un flac favor a l’Estat i al conjunt dels ciutadans.

El comú traurà 21 edictes per convertir eventuals en fixos, caldrà fer més contractacions?

Crec que no, no dic que no pugui pujar dues o tres persones, o quatre, o al moment que hi hagi baixes ja veurem si les cobrim o no, depèn de les necessitats, perquè potser hi ha departaments on hi ha més gent de la que es necessita però tampoc hi pots fer res. Estarem sobre aquestes xifres i no crec que fluctuï gaire ni amunt ni avall.

Ha començat a treballar la taula sobre l’‘outlet’ del Pas?

Tot just s’ha creat i si no és aquest febrer serà al març que es començarà a treballar.

Veu bé el projecte per al Pas?

És un projecte que d’entrada dir no, no, l’outlet no el vull al Pas, no seré taxatiu. El que és cert és que quan va pujar el ministre a explicar-lo hi havia certs dubtes crec que raonables per part dels comerciants que val la pena analitzar. Si aquests dubtes els acabem solucionant és un projecte que pot tenir futur al Pas, el que passa és que de vegades la gent quan parles d’outlet ho relaciona amb turisme de baixa qualitat, i al Pas estem apostant al revés, anar a buscar un turisme de més alta qualitat, que no vol dir el top perquè tampoc no el tindrem. Hem de ser coherents amb el que tenim i mirar fins on podem arribar.

Els empresaris són favorables a l’‘outlet’ ara que han passat mesos des que es va plantejar?

Els dubtes que ells tenen són primer, els outlets són les marques les que els impulsen i les que col·loquen el negoci, si han de venir primeres marques a instal·lar-se al Pas ja tenim un problema. Ara, si les primeres marques estan disposades a muntar un outlet amb un tercer perquè el gestioni i el porti ja és un altre tema. Després, el faríem en un sector concret o l’estendríem a tot el Pas, hi ha tota una sèrie de dubtes que en aquesta taula de treball el que hem de fer és matisar-los i quan ho tinguem tot clar entre tots decidirem si el projecte tira endavant i fem la prova, o si veiem que no i busquem una altra alternativa.

Com evoluciona el projecte de la Cabeca?

Treballen en la urbanització per començar a construir els carrers. Després vindran els projectes d’edificació, es podria fer simultàniament però de moment no hi ha aquests projectes.

Es torna a construir a Encamp?

Sí, molts són habitatges unifamiliars, xalets i algun projecte de construcció. Al Pas s’ha reactivat bastant, hi ha un edifici vell que l’enderroquen, era un bloc de pisos, i ara hi fan un hotel, està bé perquè serà un hotel de bona qualitat i anem buscant una mica el canvi del turisme que és l’objectiu que tots perseguim.

tracking