TALL A la 
CS-310 

Tall a la CS-310 entre Anyós i l'Aldosa a causa d'una esllavissada sense danys personals. El trànsit s'ha desviat pel centre de la Massana

corporacions

El PS insinua que s'apugen les taxes per les transferències congelades

Els socialdemòcrates critiquen els increments “injustificats” i “indiscriminats” dels preus d’alguns serveis públics dels comuns de DA

El PS insinua que s'apugen les taxes per les transferències congeladesPSA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Partit Socialdemòcrata (PS) va denunciar ahir el que considera un increment “injustificat” i “indiscriminat” dels preus d’alguns serveis públics dels comuns governats per Demòcrates per Andorra (DA). Fins i tot va arribar a insinuar que algunes corporacions estarien contrarestant la reducció dels diners ingressats a causa de la congelació de les transferències del Govern als comuns amb aquest augment dels preus públics. “Aquest esforç que no vol fer el Govern es demana a la ciutadania”, va indicar la consellera del PS a Escaldes-Engordany Cèlia Vendrell, que hi va afegir que l’executiu “no fa la feina en la qual en teoria fa cinc anys que treballa, es congelen els diners i per contrarestar el lucre cessant dels comuns, s’usen els preus públics”.

Vendrell va estar acompanyada a la roda de premsa dels consellers als comuns d’Andorra la Vella i Encamp Dolors Carmona i Joan Sans, i per la secretària d’organització del PS, Susanna Vela, que va ser l’encarregada d’iniciar una compareixença en la qual “volem fer arribar la nostra preocupació i la dels ciutadans” per l’increment de preus públics a les administracions comunals que “en bona part són socials”. Moltes famílies, segons Vela, hauran de deixar de fer aquestes activitats, fet que deixà palès que “aquests governs comunals l’únic que estan fent és vetar l’accés a serveis públics que són bàsics per a la ciutadania i per a la convivència i l’equitat en la societat”.

Augments sense arguments

Carmona també va ser molt contundent en parlar dels increments “significatius” en els preus públics que està “patint” Andorra la Vella. “La visió de Demòcrates per Andorra dels serveis públics és molt mercantilista”, va indicar la consellera del PS, que hi va afegir que “quan detecten una despesa significativa ràpidament la volen pal·liar amb augments de preus”. Va lamentar la “forta pujada” en els aparcaments horitzontals, l’aigua, el centre esportiu dels Serradells, les escoles bressol i les ludoteques, i va demanar a l’equip de govern comunal que argumenti aquests increments i que no utilitzi “el poc fonamentat” que fa temps que no s’apujaven. “La millor manera de fer obres faraòniques o grans esdeveniments no és augmentar els preus”, va sentenciar.

Des d’Encamp, Sans va assegurar que el comú està “desmantellant” els serveis al jovent, amb “increments aleatoris i indiscriminats”. Va criticar que l’únic argument del cònsol major és que la gent “ha de pagar el preu que costa un servei públic”, i va lamentar que “no podem parlar de servei públic, sinó d’una oferta privada en mans del comú”.

Vendrell va dir que a Escaldes-Engordany no s’ha fet cap apujada, però va criticar la manera d’aplicar l’impost de propietats.

REUNIÓ ENTRE DA I EL PS PER PARLAR DE LES COMPETÈNCIES

La setmana que ve està prevista una reunió entre el Govern i el PS –estaran presents consellers comunals de la formació– per parlar de les transferències i les competències comunals amb la vista posada en la decisió que han de prendre els tres parlamentaris socialdemòcrates a l’hora de votar a favor o en contra (tot fa indicar que serà que no) de congelar de nou els diners que per llei l’executiu ha de passar a les corporacions. “Caldrà veure quins són els avenços en la proposta d’acord respecte del nou marc competencial entre el Govern i els comuns que ens presenten en aquesta trobada”, va asse-nyalar la secretària d’organització del PS, Susanna Vela.

Molt crítica es va mostrar la consellera socialdemòcrata al comú d’Escaldes-Engordany Cèlia Vendrell respecte a la congelació de les transferències, tot lamentant el fet que ni l’executiu ni els governs de les corporacions estiguin fent partícips els representants de les minories de les trobades per modificar el marc normatiu que regula les competències i les transferències. És per això que va insistir a criticar que ara se’ls torni a demanar el seu suport perquè “tornem a permetre que es congelin les transferències”.

tracking