Reportatge

El 'tupper' triomfa

Les baixes temperatures han condicionat la celebració de les escudellades arreu del país. Menys afluència de gent i qui hi anava optava, majoritàriament, per menjar-se-la a casa.

El 'tupper' triomfaFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Fos amb una carmanyola, una cassola o amb un plat d’una edició anterior, enguany l’escudella viatjava de les fogaines a casa. A Andorra la Vella o a Escaldes-Engordany l’escena es repetia. “De gent n’hi ha i en fer fred la gent se la menja més bé. El que passa és que normalment la gent se la menja aquí i aquest any se l’emporta més cap a casa”, va indicar Josep Anton Marquilló, president de la Confraria d’Escudellaires de la capital.

I és que en plena onada de fred a tot arreu es detectava que l’assistència a la celebració potser era una mica inferior a la d’altres anys. “L’any passat es van repartir unes 3.000 racions, però no sé si hi arribarem aquest any”, va apuntar la cònsol de la capital, Conxita Marsol, afegint que “el fred ha estancat la gent. Sobretot els carrers que estan glaçats i això perjudicarà”. Malgrat el fred, però, la delegació de la Federació Internacional de Ciutats Turístiques que es troba aquests dies al país també va participar en la tradicional escudellada de Sant Antoni. També la cònsol d’Escaldes, Trini Marín, arrufava el nas en veure que la cua per recollir escudella a la plaça dels Dos Valires era inferior a l’habitual. No obstant això, el sol convidava a fer l’esforç i a compartir àpat a les taules habilitades. La previsió era repartir-ne fins a 2.000 racions.

Pel que fa a la recepta més o menys es repeteix arreu, això sí, sempre amb tocs diferencials. “No hi ha cap secret. Hi posem gallina, vedella, cansalada, botifarra negra, botifarra blanca, verdura, cigrons, fideus, mongetes i arròs. I molt de carinyo, és clar!”, va confessar Josep Anton Garcia, president de l’Associació d’Amics del Pont dels Escalls.

Ahir també es va celebrar l’escudellada a la Massana, on es van repartir un miler de racions. Els cuiners van destacar les dificultats per mantenir el foc a causa de les baixes temperatures de la jornada.

El 'tupper' triomfa

tracking