El comú encareix un 56% l'hora als aparcaments horitzontals

La nova tarifa d’aquest any és d’1,80 euros, quan abans costava 1,15, 65 cèntims més cara que el 2016

El preu de l'hora dels aparcaments horitzontals s'incrementa un 56%Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El nou pressupost de la corporació d’Andorra la Vella per a aquest any inclou un increment significatiu a les tarifes dels aparcaments horitzontals, un augment que els usuaris ja han començat a notar des de principi d’any. En concret, el preu de l’hora d’estacionament s’ha apujat un 56%, passant de costar 1,15 euros a 1,80, amb una diferència de 65 cèntims. També han variat les tarifes de les fraccions i la PK –targeta de prepagament–, encara que s’ha mantingut el marge gratuït de 30 minuts.

Si fins ara el preu de la primera fracció –és a dir, els primers 15 minuts– valia 0,40 euros, a partir d’aquest any passa a 0,50 euros, un 25% més car. També s’ha notat la diferència de la tercera fracció, que ha experimentat un increment del 60%, passant dels 0,25 euros als 0,40. Tot i així, la pujada més notòria l’ha protagonitzada la segona fracció –dels 15 minuts als 30– situant-se en els 0,50 euros, quan abans costava 0,25 euros, un creixement del 100%.

A més a més, també s’ha modificat l’import de la targeta PK i l’hora ha passat de valer 0,45 a 0,80 euros, la qual cosa significa un increment del 77%. En aquest cas, la segona fracció també és la que ha experimentat més canvi, ja que si abans tenia un cost de 0,05 euros ara és de 0,10 euros, per tant representa un augment del 100%. També, la primera fracció s’eleva un 67%, 20 cèntims més, passant de 0,30 a 0,50 euros. De la mateixa manera, el forfet de 24 hores s’ha encarit un 35% i ara val 10,90 euros quan abans tenia un preu de 8,10 euros.

Els afectats

Aquestes noves tarifes afecten els aparcament horitzontals amb bar­rera de la parròquia central, és a dir: el Fener un i dos, el Parc Central un i dos, el Trillà, l’Antic Camí Ral i Bonavista. D’altra banda, la targeta PK té validesa als pàrquings de Prat de la Creu, Centre històric, Serradells, Trillà, Antic Camí Ral, Parc Central un i dos, i Fener un i dos.

A més a més, per qüestions tècniques de modernització de les maquinàries de lectura de les targetes, els usuaris també tenen l’opció de canviar els seus sistemes d’identificació per un model més actualitzat sense cost afegit a l’aparcament del Prat de la Creu, encara que ambdós models continuen sent igualment vigents. Tal com argumenten fonts del comú, el canvi “és perquè el sistema sigui més àgil i funcioni millor”.

En relació amb la pujada de les tarifes dels aparcaments horitzontals, des de la corporació van explicar que l’increment persegueix la potenciació de la PK: “Volem que els usuaris utilitzin cada cop més la targeta i en aquest sentit també farem campanyes perquè es produeixi aquesta variació en la tendència.”

MÉS AUGMENTS EN ELS PREUS DE DIVERSOS SERVEIS

La corporació d’Andorra la Vella també ha incrementat el preu d’altres serveis comunals com l’aigua, els equipaments esportius o les escoles bressol. En aquest sentit, la tarifa de l’aigua s’ha apujat un 25% als hotels i un 12,5% als ciutadans. El centre esportiu dels Serradells ha encarit molts dels seus abonaments com, per exemple, la tarifa mensual completa per a famílies, que s’ha elevat un 26%. Si fins ara era de 41,50 euros, a partir del 2017 ha passat a ser de 52 euros. Una diferència d’11 euros. També la tarifa mensual individual ha augmentat un 24% i ha passat de costar 23,5 euros a 29, 5,5 euros més. El cost de les escoles bressol ha crescut de mitjana un 2,5%. Així, per exemple, el preu de la jornada completa per mes ha passat dels 325,95 euros a 334,09 euros, exactament una diferència de 8,14 euros. La tarifa que més s’ha incrementat és la de tardes per a tres setmanes, que s’encareix un 2,8%, i passa de 114,5 a 117,79 euros.

El comú encareix un 56% l'hora als aparcaments horitzontals

tracking