Torres afirma que l''outlet' del Pas no seria “deixalleries de les botigues”

El ministre d’Ordenament Territorial subratlla que necessàriament s’ha de buscar una aposta, perquè els excursionistes van a la baixa

Torres afirma que l''outlet' del Pas no seria “deixalleries de les botigues”Xavier Pujol

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Jordi Torres Falcó defensa la proposta d’outlet que preveu el pla de comerç per al Pas de la Casa perquè “necessàriament hem de buscar una aposta, perquè excursionistes cada dia n’hi ha menys, les dades demostren una disminució dels que entren al Pas i una alternativa s’ha de buscar, potser no és aquesta, però se n’ha de buscar”. El polític encampadà i ministre d’Ordenament Territorial assenyala que el pla ha intentat definir quins podien ser els punts atractius, “i la gent puja al Pas perquè hi ha un atractiu de preu i de qualitat i l’outlet s’ha interpretat malament”, i precisa que s’ha d’acabar de concretar com seria. Així, especifica que “n’hi ha que són de qualitat, com el de la Roca del Vallès, i n’hi ha que són les deixalleries de les botigues, i no volem que sigui això”.

Torres insisteix, en declaracions a COPE Andorra-AD Ràdio, que queden molts punts per definir, “però no per això l’outlet ha de ser una mala idea”, i explica que l’anàlisi de la situació que ha fet el Govern mostra que el client del Pas no és majoritàriament turista, sinó que és excursionista i en un 80% compren tabac i alcohol. “Si tabac i alcohol desapareixen perdríem tota la clientela que puja al Pas, i es plantegen solucions alternatives” indica, alhora que assegura que l’executiu “en aquest cas no imposarà cap tipus d’acció, sinó que ha presentat aquest pla perquè se’n parli i obri debat”.

Trenta anys sense propostes

El ministre detalla que a la proposta plantejada “no es diu fer tot el poble un outlet, s’hauria de concretar, potser s’hi podria destinar una zona”, i lloa la feina feta “per buscar una oferta comercial diferenciada al Pas i atreure d’altre tipus de clients, en cap cas no és per perjudicar la població”. Reitera que el Govern no farà res en contra del teixit empresarial, perquè tampoc no té la potestat de fer-ho, si estan en contra els que han de posar les botigues, per reivindicar que “en 30 anys no s’ha fet cap tipus de proposta sobre el comerç i aquí se n’ha fet, amb dades fiables, i ha permès fer un estudi, és un estudi però està bé que sapiguem on podem anar”.

Jordi Torres considera que les accions per incrementar l’atractiu de la vila fronterera passen per “potenciar el Pas des de Saetde i el comú d’Encamp, perquè milloraria l’oferta hotelera i que tot­hom vagi invertint com era abans, quan els hotels del Pas estaven molt ben posicionats”. El ministre admet que la imatge que dona l’oferta turística del poble ara és totalment la contrària, “es lliga al low cost i s’ha de treure aquest pensament, perquè és l’únic poble que hi ha a peu de pistes”, i destaca que l’hivern passat Saetde ja va fer millores amb el telecabina Pioners, va treure les barreres físiques que hi havia per accedir a l’estació “i els restauradors estan contents, s’ha notat una millora”.

El ministre, que va ser president de Saetde quan va ser nomenat representant del comú a la societat, defensa la necessitat que la corporació i la concessionària de les pistes de Pas de la Casa-Grau Roig treballin en sintonia, “de cap manera poden estar enfrontats com havia estat fins ara”. Torres valora que s’hagi buscat un acord d’intencions sobre l’estació que “ha de ser bo per a tot­hom, i sobretot per a la població del Pas, on Saetde vol invertir molts milions i tindríem una millora important per a l’economia del poble”. Apunta que cal trobar la fórmula “perquè l’acord s’aguanti legalment, perquè a tot­hom li interessa”, i que es pugui ampliar la concessió complint determinats condicionants “perquè no es podria donar una concessió sense que hi hagués res a canvi”, i repeteix que el comú i Saetde “han de tenir molt més bona relació”.

ÚS DIARI A RÀDIO ANDORRA I CULTURA AL ROSALEDA PER REVIFAR ENCAMP

Jordi Torres titlla de “moments difícils” la situació actual de la par­ròquia d’Encamp, que apunta, ha vist com la seva activitat comercial baixava “i ha patit molt des de fa molts anys, quan es va fer la desviació”. Considera que el Pas de la Casa i la zona del Funicamp “funcionen, però el centre està una mica descafeïnat”, i com a

element per revifar l’activitat s’ha projectat que inclogui el ministeri de Cultura. El ministre encampadà destaca que la remodelació de l’hotel Rosaleda “està molt encaminada i la previsió és que a mitjans del 2018 estaria acabat per acollir les dependències del ministeri de Cultura”.

Un projecte al qual s’afegeix el de Ràdio Andorra. “Ho tenim bastant treballat, volem que sigui un edifici on es combini l’ús diari amb l’ús de visita, com si fos un museu sense ser un museu”, explica Torres, per afegir que la proposta que es prepara és que a la històrica construcció “s’hi poguessin reunir artistes, fer audiovisuals, emissions de ràdio concretes, programes concrets de televisió, que tingui un ús multidisciplinari”. L’adequació estarà completada a principi del 2018 “i s’ha fet un petit annex, però quedaria l’edifici amb l’essència que té ara”, i comenta que l’ús diari es donaria amb “assaigs d’artistes, teatrals i buscant totes les activitats relacionades amb cultura”.

tracking