Trini Marín

“Estaria molt bé que el conjunt de Meritxell i Carlemany fos similar”

La cònsol major d'Escaldes-Engordany destaca les inversions del comú i la feina dels empleats per embellir la parròquia però recorda que els privats també tenen responsabilitats en les millores, en una entrevista a COPE Andorra-AD Ràdio.

“Estaria molt bé que el conjunt de Meritxell i Carlemany fos similar”

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Destaca les inversions del comú i la feina dels empleats per embellir la parròquia però recorda que els privats també tenen responsabilitats en les millores, en una entrevista a COPE Andorra-AD Ràdio.

Com estan afectant els talls per les obres de l’avinguda del Fener, hi ha queixes?

Penso que s’està gestionant bé, perquè el que vam fer és comunicar-ho a tot el veïnat. És una zona amb molts residents i aleshores vam tenir molta cura de tots els que tenien plaça de pàrquing donar-los-en una, i també als hotels, perquè els clients poguessin tenir plaça de pàrquing, els n’hem ofert al pàrquing vertical de Caldea o en un de descobert. A més, hem tingut la sort que vam parlar amb els propietaris de la gasolinera i el pàrquing Aleix i ens han deixat obrir durant les obres i uns mesos més el carrer de les Boïgues, que dóna facilitat i soluciona molt la problemàtica d’aquella zona.

L’altra gran obra hauria de ser la reforma de Vivand. Hi ha algun disseny previst?

Estem començant a treballar en el plec de bases per convocar un concurs d’idees el 2017 i les obres estan previstes per al 2018. Fer el concurs suposa allargar la gestió administrativa perquè s’ha de convocar, segurament farem una exposició dels projectes i hi haurà un jurat. Volem que la gent hi participi i serà durant tot el 2017, també inclourà els accessos, la senyalització, mobiliari urbà, pavimentació, tota una sèrie de coses que necessita aquest carrer per a vianants.

Com vol el comú que sigui el nou Vivand?

Ens agradaria un carrer per a vianants del segle XXI, que tot­hom s’hi trobi bé, amb els accessos perquè tothom quan arribi a la parròquia d’Escaldes busqui aquest punt tan important que és l’eix comercial. Exacte, exacte, no, per això fem el concurs d’idees i suposo que serà el carrer que tothom espera.

Es manté la idea que hi hagi contribucions especials dels propietaris a Carlemany?

Ho hem parlat, sí, però tampoc no hem perfilat res. Ells paguen els seus impostos però moltes vegades ja hem dit que al seu moment el comú va fer una inversió de set milions per fer la separativa i la galeria tècnica. Se n’ha parlat, però de moment no hem pres una decisió concreta.

El pla de comerç apunta que Andorra i Escaldes haurien de treballar de manera conjunta. Hi ha previsió per fer-ho?

De moment amb la cònsol d’Andorra la Vella ens hem vist, hem parlat i veiem d’una manera molt lògica que això hauria d’anar conjuntament, tant Meritxell com Carlemany, però no hem establert una ruta de treball. Les recomanacions de l’estudi són aquestes i suposo que tots ho veiem, però de moment continuem treballant pel que ens pertoca i estic segura que la Conxita Marsol està fent el mateix que nosaltres.

A Escaldes li agradaria que hi hagués continuïtat de l’embelliment de paviment, de fanals, elements unificadors?

Tothom ho veu així, que hi hauria d’haver aquesta continuïtat sobretot per al turista, que no sap el que és un costat ni l’altre ni on està la separació. Pot ser que el conjunt sigui tot similar, pensem que sí, que estaria molt bé, si fos diferent també és un carrer per a vianants. Primer ells estan en aquesta fase de veure si es convertirà en carrer de vianants o no, de veure si els comerciants ho accepten o no. Quan ho tinguem tot preparat ens veurem, ensenyarem el que proposem i a veure si es pot treballar conjuntament, que suposo que aquesta és la voluntat.

Es preveuen millores salarials al comú per al 2017?

No, aquest any sí que vam fer un augment d’un percentatge, no vam congelar els triennis i continuem en la mateixa línia.

Es necessita més personal?

No, hem previst treure edictes. Ara n’hem fet un d’agents de circulació perquè vam entrar que n’hi havia 65 i ara n’hi ha 35 perquè n’hi ha hagut que s’han retirat i excedències, i en aquest servei se’n necessita. Hem fet un edicte per a tres i l’any que ve per a quatre. Farem de dues places a l’àrea Social per a puericultores perquè hem anat treballant sempre amb eventuals i ara ja són llocs que realment es necessiten fixos, però és per suplir gent que ha marxat. De moment no incrementarem i continuarem amb les mateixes polítiques en la neteja viària i aparcaments amb eventuals, perquè encara n’hi ha que ens demanen feina, no tant com el 2012, però podem anar donant feina de nou mesos.

SDP critica que a la part alta tanquen molts locals i segons el comú hi ha dinamisme.

Em van sobtar una mica aquestes declaracions, potser alguna botiga sí que ha tancat, però no ara, estaven tancades i tampoc en plural. A la part alta s’han invertit molts diners i crec que molt ben invertits, però és el que és, tampoc el turista vindrà a les botigues de barri. Segur que es poden fer més coses i estem oberts al que ens proposin, l’administració té una obligació i una responsabilitat i penso que fins aquí hem arribat. Quan diuen que les façanes s’han d’ar­reglar, que els ho diguin als propietaris, jo els ho dic, però no hi ha cap llei que els obligui, és responsabilitat de cadascú.

Li han sabut greu les crítiques?

Em sap molt greu pel personal del comú perquè quan veuen alguna cosa malament ja ho arreglen. Com la senyora Vendrell, que envia tuits amb fotos. És una consellera de comú, si tan malament està que m’enviï la foto i li podré explicar. També va a les comissions i podria dir-ho i em sembla una manca de respecte al personal.

Com espera Escaldes que es tingui en compte l’especificitat de la parròquia en el repartiment de les transferències?

Ens han tornat a demanar la congelació de transferències per al 2017 i vam ser un dels comuns que vam dir que ara el que toca és estar tots a l’una i que el comú que passi per més dificultats que el Govern el pugui ajudar una mica més, i els altres acceptar-ho, ha de ser així. Cada comú ha de gestionar el que té, nosaltres, com que és la parròquia més nova, amb l’urbanisme i l’eix comercial.

tracking