encamp

Govern admet que no té clar el model d''outlet'

El ministre Camp va enumerar fins a cinc “qüestions pendents” durant la reunió que va mantenir amb els comerciants

Govern admet que no té clar el model d''outlet'Xavier Pujol

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El Govern aposta fermament per fer un outlet al Pas de la Casa. Malgrat això, no té clar quin model d’outlet vol per al poble. Ho va indicar el ministre de Turisme i Comerç, Francesc Camp, durant la reunió que va mantenir dijous al vespre amb comerciants i veïns de la localitat encampadana en què va enumerar fins a cinc “qüestions pendents” respecte a la iniciativa. La primera, si el Pas de la Casa ha de ser tot ell un outlet, només uns carrers o si s’han de barr­ejar botigues d’aquest tipus amb les d’altres productes. Tampoc té clar el ministeri si al poble hi poden conviure una botiga outlet d’una marca determinada amb una botiga de la mateixa marca que no sigui outlet.

Camp va anar més enllà i es va preguntar si les marques voldran vendre als actuals comerciants productes tant de fora de temporada com de l’actual o voldran implantar-se per compte propi al Pas. Respecte d’aquest punt, el ministre va demanar als comerciants que si tenien contacte amb aquestes marques que fossin ells mateixos qui en parlessin per saber per on podrien anar els trets.

Una de les principals motivacions del Govern per fer del Pas de la Casa un outlet és augmentar el nombre de visitants que es desplacin al poble a comprar. Vindran més compradors del sud de França si es fa la reconversió? Aconseguirem que els ciutadans andorrans que mai trepitgen el Pas de la Casa per comprar ho facin atrets per l’outlet? Aquesta va ser la quarta pregunta que es va fer Camp, i com a resposta va anunciar un futur estudi per saber si hi ha demanda d’aquest tipus de comerç tant al sud de França com a la resta d’Andorra.

Per últim i lligat a l’estació d’esquí, el titular de la cartera de Comerç es va interrogar respecte si una oferta atractiva de productes de fora temporada atraurà marques relacionades amb l’esquí que no estan al Pas de la Casa.

Però no tot van ser dubtes per part de Camp. També va enumera les cinc oportunitats per al poble gràcies a l’outlet. Diversificar una oferta ara molt encarada al tabac, l’alcohol i els aliments; poder recuperar un client de més poder adquisitiu –el ministre va assegurar que els dels outlets són de mig, mig-alt i alt–; atraure l’interès de la gent del país; la facilitat de comunicar un model arrelat a la cultura europea; i generar nous models de negoci per als que ja estan instal·lats al Pas.

Les intervencions dels comerciants van evidenciar el desconeixement de la proposta. Va parlar el conseller delegat de Saetde, Joan Viladomat, qui admetent no ser un amant de les compres va assegurar que la imatge que té d’un outlet és “cutre”. Com pensa el Govern vendre el contrari?, va dir per afegir que “no vull perdre l’esperança de tenir un peu de pista amb un poble bonic i amb turistes amb alt poder adquisitiu”.

Una comerciant va assegurar que no cal fer un outlet perquè el Pas de la Casa ja ho és, però de productes dolents. “Hi ha una guerra de preus del tabac”, va dir. Un altre va acusar el Govern de voler el luxe a la capital i Escaldes per donar al poble les engrunes.

CALDRÀ CANVIAR LA LLEI DE COMERÇ

Una de les possibilitats que poden tenir els comerciants si s’opta per la fórmula outlet és tenir a les mateixes botigues roba de temporada amb productes de temporades passades. Però, segons va explicar el ministre de Turisme i Comerç, Francesc Camp, a la reunió pública que va mantenir amb els botiguers i els veïns al Pas de la Casa, l’actual legislació en matèria de comerç no ho permet. D’aquesta manera, si el projecte d’outlet es tira endavant, el Govern es veurà amb l’obligació de canviar la Llei de comerç per facilitar la convivència entre aquests dos tipus de vendes.

ELS DUBTES

Ubicació

1 Els pas de la casa ha de ser tot ell un ‘outlet’?

El ministre de Comerç es va preguntar si el Pas de la Casa ha de ser tot ell un outlet o si s’han de barrejar aquest tipus de botigues amb les de productes de temporades. Han de ser només uns carrers concrets amb botigues outlet?

Convivència

2. Dos tipus de botigues de les mateixes marques

El ministeri de Turisme i Comerç no té clar si al Pas de la Casa hi podrien conviure una botiga de productes d’altres temporades d’una marca determinada amb una botiga de la mateixa marca que vengui productes de temporada.

Exclusivitat

3. Les marques voldran tenir botigues pròpies?

Les marques voldran vendre als actuals comerciants productes tant de fora de temporada com de l’actual o voldran implantar-se per compte propi al Pas de la Casa, es va preguntar a la reunió el ministre de Comerç, Francesc Camp.

Estudi

4.El projecte portarà més compradors al poble?

El ministre Camp va anunciar que es farà un estudi per respondre a la pregunta sobre si el projecte portarà més compradors al poble. No només del sud França. També es vol saber si el client d’altres punts d’Andorra pujaria al Pas a comprar.

atracció

5. Marques d’esquí que no estan al pas de la casa

Lligada a l’estació d’esquí, el titular de la cartera de Turisme i Comerç es va interrogar respecte a si una oferta atractiva de productes de fora temporada atraurà marques relacionades amb l’esquí que no estan al Pas de la Casa.

tracking