Mortés diu que l'estació d'Arcalís necessita quatre milions d'inversió a curt termini

El cònsol remarca que la prioritat és renovar telecadires i convindria enllaçar la part baixa de l’estació amb la Coma

Mortés diu que l'estació d'Arcalís necessita quatre milions d'inversió a curt terminiFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El pla estratègic d’Ordino-Arcalís que el comú preveu que estigui acabat abans de final d’any establirà les opcions que es poden desenvolupar per cobrir les inversions que l’estació necessita. Perquè la corporació té clar que no es poden ajornar gaire més i que amb l’estat actual de les finances el sector públic, titular de Secnoa, no les pot assumir. El cònsol major explica que “si el comú ha de fer les inversions serien molt, molt a poc a poc”, i el ritme que cal és un altre. “És complicat poder invertir ara mateix a Arcalís, no diria que la capacitat és zero però són inversions petites i es necessita una inversió important, que pot rondar dels 4 a 6 milions i en aquests moments és inviable poder-ho fer”, reconeix Josep Àngel Mortés.

Etiquetes:

El mandatari ordinenc destaca que les millores “com abans les poguéssim fer seria millor”, i fixa les prioritats perquè les pistes puguin créixer en inversions, com ara nous telecadires, en declaracions a COPE Andorra-AD Ràdio. En concret precisa que “un dels punts importants seria poder connectar la part baixa de l’estació amb la Coma, una prioritat que sortirà al pla estratègic i veurem de quina forma ho enfoquem, però si no hi ha els diners és complicat”. De l’anàlisi de la situació actual amb la projecció de futur sortiran fórmules per implementar-les, es fixaran els terminis i qui pot fer la inversió. Mortés diu que inclourà totes les vies: que les inversions les faci al 100% el comú, les afronti el capital privat o que siguin mixtes.

L’estació no és atractiva

El cònsol alerta que hi ha diverses alternatives, “però tampoc ens hem d’enganyar i sempre he dit el mateix. Un inversor quan entra en una companyia vol treure’n un rendiment i és evident que Arcalís com està l’estació d’esquí dubto que li interessi”. I hi afegeix que “finalment interessa la construcció, que es pugui urbanitzar i a Arcalís és molt complicat”, i que “el privat vol un retorn millor del que li pugui donar la inversió en un banc o en un altre lloc, finalment és un negoci”, i apunta que si Arcalís no ho ofereix “es tracta de fer altres coses a l’entorn de l’estació i el que busca majoritàriament l’inversor és construir, perquè pot tenir el rendiment més immediat, sempre que faci un tipus de construcció que hi hagi demanda al mercat, que sigui atractiva”, i mentre no estigui tancat el pla es deixa apartat el problema dels inversors “siguin els que siguin”.

Fins on està disposat a arribar el comú? Mortés ressalta que “sempre que sigui viable i es respecti l’entorn i la filosofia de la parròquia estem disposats a arribar on calgui però d’una forma molt ben estudiada i molt controlada”. Puntualitza, però, que la Llei del sòl no permet construir a Arcalís i caldria una modificació “que en aquests moments veig complicat fer-la”, tot i que valora que “si es creu que és un projecte important per al país, i això tampoc depèn del comú d’Ordino, i s’ha de canviar la llei perquè això pugui ser, ens ho dirà el pla estratègic i si és viable i factible”.

El cònsol emfatitza que des de la corporació seran “molt curosos” si arriba el moment de deixar-hi edificar, perquè “hi ha moltes maneres de fer-ho sense malmetre l’entorn i aquesta serà una de les premisses a Arcalís”, i subratlla que “hi farem participar el poble, farem una reunió de poble i exposarem les propostes del pla i finalment serà una decisió en què penso que ha de participar tothom perquè és el gran motor de la parròquia i diria que part del motor del país, sense cap mena de dubte”.

Risc d'allaus per construir

Respecte al que es podria fer i on, el cònsol recorda que a Arcalís “és complicat construir a la majoria de llocs per les allaus i això ja ens limita molt”, i que podrien ser tant habitatges com hotels si no malmeten l’entorn, i ressalta que “no dic que estigui a favor ni en contra de la construcció a Arcalís. Estic a favor que Arcalís sigui un projecte viable que funcioni perquè és el motor important de la parròquia, i a qualsevol preu? Tampoc, això ho tenim claríssim jo i tot el comú”.

Mortés opina que l’estació té futur sense l’entrada de privats, deixa clar que en cap cas no es pot tancar i es mostra a favor que potser el Govern s’ha d’involucrar en grans projectes, també a Naturlandia, “no sé si posant-hi diners o no”. Així, remarca que Arcalís se’n va sortint “funcionant sempre amb préstecs, tapant forats a nivell d’explotació resulta ser que li hem donat la volta, però això ho pots aguantar cert temps però s’hi han de fer inversions com a qualsevol negoci o vas perdent competitivitat”, i insisteix que amb recursos “s’hauria de culminar que no tinguem pèrdues, ja no parlo de beneficis”.

De moment està satisfet amb el resultat de l’estiu, que segueix la tendència positiva perquè preveien facturar 200.000 euros i s’han assolit els 230.000.

NOU CONCURS PER A L'ACCO

El comú té previst parlar amb les quatre empreses que van recollir el plec de bases per al concurs del Centre de Congressos (ACCO) i finalment no van presentar oferta. L’objectiu és saber per què no hi van concórrer i “analitzarem el que ha fallat i si continua havent-hi gent interessada tornarem a treure un altre concurs”, anuncia el cònsol ordinenc. Mortés reconeix que “tenir una infraestructura d’aquesta índole amb la inversió que es va fer i no poder donar-li utilitat és evidentment que és un problema”, perquè amb l’ús actual no és rendible i remarca que “és prioritari”. Entre els usos possibles podria haver-hi el que plantejaven les empreses que van recollir la documentació per optar al concurs, “un parc infantil indoor que podia haver estat interessant per dinamitzar la parròquia i la zona on estava”, diu el mandatari.

tracking