Canillo

El comú treballa amb el Govern en un pla per al relleu dels ramaders

La parròquia on es fa més evident el problema de canvi generacional avança amb els afectats en un projecte a deu anys vista

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern fa temps que treballa en un pla per garantir el relleu generacional del sector de la ramaderia al país. Una de les parròquies on les converses estan més avançades és Canillo, el lloc on la problemàtica es fa més evident, ja que “tots els propietaris de les explotacions són gent de certa edat” sense relleu, va assegurar ahir el cònsol major, Josep Mandicó, des de la fira del bestiar. És per això que l’executiu concentra els esforços en aquesta demarcació, on segons assegura el director d’Agricultura, Landry Riba, es palpa que hi ha “un neguit perquè la situació és evident”. El responsable admet que “la solució no és fàcil”, però es treballa amb el comú per trobar solucions consensuades amb els implicats que ajudin a revertir la situació.

La via passa per “utilitzar millor els incentius que la Llei d’agricultura ja preveu” i també per “intentar que les explotacions existents tinguin projectes de millora perquè la feina sigui més agraïda”, relata Riba. La ministra de Medi Ambient i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, constata que “hi ha un problema generacional” i explica que “estem treballant en un projecte amb el comú de Canillo que passa per treballar molt estretament amb els ramaders de la parròquia”.

Un pla a deu anys

Segons detalla, es tracta de preveure solucions “per quan el problema es faci més aparent”, és a dir, en un període d’una dècada, ja que “són problemàtiques que no necessiten d’una solució a curt termini sinó perspectives d’ara a deu anys”. Mandicó, de la seva banda, admet que la situació els “preocupa” i posa de manifest que el problema a Canillo “és molt més complicat que a qualsevol altra parròquia”.

Segons manifesta el cònsol major, actualment s’està en fase de diàleg amb els afectats per veure “quina fórmula podem trobar entre tots els agricultors perquè això no vagi a la baixa”. En aquest sentit, assenyala que el projecte consisteix a “veure què passarà d’aquí a quinze anys si la gent deixa de cultivar les explotacions”, situació que assegura que “no ens podem permetre”, alhora que afirma que són “els pagesos els que ens han d’ajudar a fer el canvi generacional”. Amb tot, deixa clar que encara no hi ha solucions “clares”.

Un dels desllorigadors a estudiar seria “ajuntar diverses explotacions”, apunta Mandicó, tot i que reitera que “no hi ha res definit”. El director d’Agricultura, de la seva banda, indica que el remei passa per “col·lectivitzar esforços” –per exemple cedint parcel·les que no es destinen a l’ús ramader– i aprofitar-se millor dels recursos que ja preveu la llei vigent. Segons assegura, “anem avançant i veient quines opcions de futur es plantegen els ramaders”. La normativa actual ofereix plans de millora i incentius econòmics per a noves instal·lacions de joves agricultors. Des de l’any 2000 s’han atorgat una desena d’ajuts, la dotació dels quals pot arribar als 55.000 euros o al trenta per cent de la inversió realitzada.

Un altre dels projectes que treballa el departament d’Agricultura és el d’explorar fórmules per revifar el sector oví que passaria perquè a petició dels comuns els ramats s’ocupessin de mantenir netes les muntanyes en el marc d’un ajut a la pastura de sotabosc existent, però que encara no s’ha desenvolupat mai.

“Neguit” per l’acord duaner

La ministra Calvó va reconèixer que el sector primari passa “neguit” per la situació –el manteniment o no– de l’acord duaner en el marc de les converses per a un acord d’associació amb la Unió Europea. No obstant això, va assegurar que “treballem amb el sector i l’informem de tots els passos que es van fent amb Europa”. “Ja els hem dit que és una línia vermella i que treballem per poder-la mantenir”, va dir, però va posar de manifest que “hem d’esperar al final de les negociacions”.

EL TRASPÀS DE L'ATENCIÓ A LA LLAR, L'ANY QUE VE

El cònsol major va confirmar ahir des de la fira del bestiar de Canillo que la voluntat del comú és formalitzar el traspàs del servei d’atenció domiciliària (SAD) al Govern al llarg de l’any que ve. Segons va remarcar, “si això [l’atenció a la llar] augmenta a nosaltres se’ns complicarà la feina”, de manera que “serà molt més fàcil que se’n faci càr­rec Govern perquè per a nosaltres serà un problema”. Mandicó va dir que les converses per a la reforma de la Llei de transferències avancen tot i que “encara no hem arribat a cap solució”. El mandatari es va mostrar confiat, però, que “s’arribarà a una decisió conjunta”.

El comú treballa amb el Govern en un pla per al relleu dels ramaders

tracking