escaldes-engordany

La normativa de terrasses satisfà els establiments

El comú ha aprovat un pla per instal·lar estructures de fusta amb calefacció als exteriors

La normativa de terrasses satisfà els establimentsARXIU

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Tot just avui fa una setmana que el comú d’Escaldes-Engordany va aprovar una reforma de la normativa de terrasses per a la parròquia que incloïa modificacions en els exteriors dels locals de la plaça Coprínceps. En general, el balanç que en fan els propietaris dels locals consultats pel Diari és positiu, tot i que encara hi ha dubtes entre els restauradors.

Les reformes es recullen en el punt set de la modificació del reglament, que afecta un total de cinc establiments que tenen ter­rasses a la plaça dels Coprínceps. Un dels canvis principals és que en totes el comú instal·larà una estructura de fusta que inclou focus, estufes i estores. Les estructures són propietat del comú, però és obligació dels propietaris de les terrasses conservar-les. El conseller d’Aparcaments i Administració, Esteve Vidal, va destacar al Diari que amb això “les terrasses podran ser operatives tot l’any”, inclús a l’hivern, ja que “els escalfadors fan que la gent no tingui fred”.

A la recerca de la uniformitat

La reforma de la normativa també posa limitacions en l’altura de les jardineres, en les plantes, que hauran de ser naturals, també es prohibeix la col·locació de para-sols, paravents o mampares. A més, les ter­rasses que ho vulguin podran posar una tarima, però en cap cas haurà de superar els 45 centímetres d’altura. Es prohibeix també que les cadires tinguin publicitat. Amb tot això, va ressaltar Vidal, es persegueix “uniformitzar” la plaça alhora que es vol crear un “espai de convivència” entre els diferents establiments. “Que una jardineria no tapi una altra terrassa, per exemple”, va destacar el conseller.

El responsable de l’Hotel Oriol, Josep Guillem, va considerar que les noves mesures són òptimes perquè es tracta d’“endreçar” la plaça i que tots facin més o menys el mateix. “És el primer cop que des del comú s’intenta que les terrasses siguin iguals i em sembla bé”, va manifestar Guillem.

Però no tothom és del mateix parer, a l’entrada de la plaça per l’avinguda Carlemany es troba la Gelateria Italiana, de la qual Attila Racz n’és el propietari. Racz lloa la feina del comú feta fins ara i creu que aquest estiu els ha ajudat a omplir les terrasses amb activitats com ara Músiques del Món, que va portar disset concerts el mes d’agost. “Tot això és bo per atreure gent a la plaça. Nosaltres mantenim una bona relació amb el comú i hem tingut tot el seu suport”, va precisar Racz.

No obstant això, opina que “quan es fan massa regles no és bo perquè s’ha de donar la possibilitat de ser diferent l’un a l’altre i s’ha de deixar llibertat als emprenedors”.

La disputa de la fiança

La implementació de les cinc estructures, que ja llueixen en totes les terrasses de la plaça, li ha costat al comú 183.000 euros, va detallar Vidal. Un dels punts de disputa que van tenir amb els restauradors és que en un primer moment es va plantejar que abonessin al comú una fiança del 100% del cost de l’estructura. “Després de recollir els neguits dels propietaris vam veure que el cost era molt elevat per a ells i vam rebaixar la fiança fins al 30%”, va puntualitzar Vidal.

“Crec que per la mida de la nostra terrassa seran uns 2.000 euros. Entenc que tenim una ter­rassa nova gratuïta i que el comú s’ha de cobrir d’alguna manera”, va apuntar Ariadna Tudel, de l’Hotel Tudel.

Amalia Marquet, de Marquet Gourmeterie, va destacar que la fiança que els demanaven al començament “era bastant grossa” i celebra que l’hagin baixat. A Marquet tampoc no la convencia l’homogeneïtzació de les terrasses i creu ha d’escollir el mobiliari que cregui adequat. Vidal, però, va explicar que l’homogeneïtzació només serà amb el mobiliari urbà i no amb el de les terrasses, excepte les estructures de fusta. Marquet va reconéixer que no estaven d’acord amb moltes coses del primer esborrany. “La veritat que ens han escoltat bastant, perquè estàvem molt preocupats.”

Des de l’hotel Roc Blanc no van voler fer cap valoració de la modificació de la normativa al Diari.

tracking