Reportatge

Descobrir la tolerància

El comú va organitzar diverses activitats perquè les persones poguessin conèixer el món i la diversitat cultural a través de jocs, espectacles, la dansa o la gastronomia. L’any passat van assistir unes 2.000 persones a la jornada, una xifra que esperen repetir enguany.

Descobrir la tolerànciaN. S. I.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Com explicar què és la tolerància a un nen? “Que el nen digui la paraula no és difícil, que entengui el seu el significat és complicat”, va exposar ahir la Patrícia Fer­rer, que va participar amb la seva mare i el seu fill de tres anys i mig en una gimcana on pares i nens podien descobrir la diversitat cultural del planeta a través de jocs. El mot clau de la gimcana era tolerància. “És difícil explicar a un nen què és aquesta paraula, però avui et dirà que és un joc de Portugal, un dinar de Taiwan o una dansa de Hawaii”, va ressaltar Salomó Benchluch, conseller de Cultura d’Escaldes-Engordany.

La gimcana s’engloba dins del Petit cap de setmana, una sèrie d’activitats que es realitzen dissabte i diumenge amb la finalitat que els pares comparteixin moments “de germanor” amb els seus fills, va precisar Benchluch. Aquesta n’és la segona edició i enguany, va relatar el conseller, més enllà de la part lúdica les activitats tenen un lema comú: la tolerància a través de la diversitat. Per això es persegueix que “els pares i els nens s’endinsessin a altres cultures a través de tallers de cuina, dansa o jocs”.

Així ho va confirmar Gemma Marçal que ha participat en les dues edicions de la gimcana. “Aquest any ho han volgut fer donant a conèixer la cultura i els costums de diferents països”, va precisar Marçal, que va acudir a l’activitat amb el seu fill de cinc anys, la filla de tres, així com la seva germana. Sobre la paraula clau, va indicar que ara haurà d’explicar als seus fills el significat del mot tolerància. “Aquí a Andorra a vegades no tenim tantes ocasions com en altres llocs on hi ha més mestissatge”, va opinar.

Per la seva part, Natàlia Fernández era la primera vegada que participava en la gimcana i ho va fer acompanyada dels seus dos fills i el marit. “És com un petit viatge a través dels diferents llocs que hi ha al món”, va subratllar Fernández. Sobre el mot tolerància, va argumentar que “és complicat explicar-li a un nen el seu significat”, però va emfatitzar que “és important i necessària i que ells mateixos des d’una edat primerenca comencin a conèixer el que vol dir”.

La gimcana va tenir sis proves, entre les quals hi havia una sèrie de jocs, activitats culturals, muntar un puzle o esbrinar un àpat de cada regió del planeta. En total hi van participar 39 famílies i les deu que van acabar el recorregut més ràpidament van obtenir un lot de regals, que incloïa descomptes als restaurants de la zona, entrades al Caldea Likids, al Pessebre Vivent o a l’Art i Aigua, així com joguines i tovalloles, entre d’altres.

Diverses activitats

A banda de la gimcana, ahir també es va representar l’espectacle Jai, el mariner a càrrec de Zipit Company, que relata la història d’un navegant que per arribar al seu objectiu passa una sèrie d’aventures, però “el missatge final és que no s’ha d’arribar gaire lluny per adonar-nos que el que val la pena i el que és important ho tenim bastant més a prop del que creiem”, va narrar Benchluch. També a la tarda hi van haver diversos tallers i jocs d’arreu del món, així com paradetes amb berenars de diversos països.

Les activitats, ahir, es van concentrar a la plaça dels Coprínceps, mentre que avui es traslladaran al Prat del Roure. Començaran amb un tastet de plats del Líban, Turquia o Tailàndia. També hi haurà un taller de danses del món d’Àfrica, Hawaii o Àsia. A les 12.30 h, l’escola Animal Escola de Teatre presenta l’espectacle Oh, la guerra, una visió dels conflictes bèl·lics a través dels ulls dels infants. El punt final el posa el pícnic electrònic.

Benchluch va destacar que l’any passat un total de 2.000 persones van acudir a totes les activitats, una xifra que esperen igualar enguany.

tracking