Canillo crea un fons de reserva per a urgències

Cada any s’haurà de destinar un import de com a mínim el 3% de les despeses al fons i caldrà unanimitat per autoritzar-ne l’ús

Canillo crea un fons de reserva per a urgènciesM. P.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El comú de Canillo va aprovar ahir una ordinació per crear un fons de reserva que, segons va detallar el conseller de Finances, Marc Casal, “marcarà un abans i un després” a les finances de la corporació. A partir d’ara cada any l’equip de govern comunal estarà obligat a destinar un import de com a mínim el 3% de les partides de despeses a alimentar aquest fons, de manera que es vagin acumulant diners que només es podran utilitzar “per a necessitats públiques urgents, inesperades i que no estiguin pressupostades ni es pugui esperar al nou pressupost”. Per a aquest any ja s'ha previst una partida de 340.000 euros i s'espera que al final del mandat s'hi hagin pogut acumular 1,5 milions.

El caràcter extraordinari que es dóna a l’ús d’aquests diners fa que s’hagin previst un seguit de mesures que acoten de manera important els procediments a seguir. En el moment que la corporació decideixi que cal fer ús d’aquests diners, doncs, necessitarà un informe previ d’intervenció i la proposta s’haurà de sotmetre a aprovació per consell de comú. “I una cosa important, caldrà unanimitat. Per tant, si hi ha oposició, també hi haurà d’estar d’acord”, va remarcar Casal. A més, passats tres mesos de la utiltizació dels diners, el conseller de Finances del moment haurà de donar explicacions al ple de quants diners s’han gastat i a què s’han destinat exactament. El conseller va destacar que es tracta “d’un fons pioner”, ja que ni cap altre comú ni tampoc el Govern disposen d’aquesta figura.

Altres usos

El responsable de Finances de la corporació canillenca va detallar, també, que un cop aquest fons superi l’import total del pressupost de despeses de funcionament del comú, es podrà decidir destinar aquests diners sobrants (no es podrà rebaixar el topall) “al què la corporació cregui convenient”. Per exemple, a dia d’avui les despeses de funcionament són de 6,7 milions d’euros, de manera que si arriba el dia que el fons suma 8 milions, el comú podria destinar un milió i escaig a la partida del pressupost que vulgui, però deixant el mínim de 6,7 milions en reserva.

Casal va explicar que la decisió de crear un fons de reserva es va prendre el mandat passat “tenint en compte la situació econòmica amb què ens vam trobar el 2012”, quan el comú estava sobreendeutat i en alguns moment amb dificultats importants per fer front a alguns pagaments. “Vam pensar que podia ser una bona solució per tenir un coixí per poder fer front a problemes econòmics extraordinaris”, va assegurar, recordant que malgrat que la situació econòmica millora, “no vol dir que no es pugui reproduir una situació de crisi com la del 2012”. Així doncs, va assegurar que també és una fórmula “per donar tranquil·litat als habitants de la parròquia”.

EL PALAU DE GEL TANCA EL PRIMER SEMESTRE AMB 99.000 EUROS EN POSITIU

El Palau de Gel de Canillo ha tancat el primer semestre amb un nou resultat d’explotació positiu. Segons va explicar el responsable de la instal·lació, en data 30 de juny, el resultat era de 99.052 euros. Aquesta xifra és fruit una vegada més de l’increment dels ingressos i de la contenció de les despeses. Així, va destacar que en el cas de la pista de gel els ingressos s’han incrementat un 12,6% respecte del mateix període del 2015, mentre que a la piscina l’augment de l’entrada de diners ha estat del 8,8%.

Aquesta tendència és la que permet que també vagi a l’alça l’autofinançament de la instal·lació. A final de juny al Palau el nivell d’autofinançament assolia gairebé el 80%. La voluntat de la corporació és que “al més aviat possible” es pugui assolir un autofinançament del cent per cent.

D’altra banda, ahir també es va informar al ple de l’execució pressupostària del segon trimestre del comú, que presenta un superàvit de 2,27 milions. Marc Casal va explicar que se segueixen les previsions del pressupost.

tracking