TALL A la 
CS-310 

Tall a la CS-310 entre Anyós i l'Aldosa a causa d'una esllavissada sense danys personals. El trànsit s'ha desviat pel centre de la Massana

Palmitjavila assegura que no es vol “bunqueritzar” el Roc del Quer

El cònsol menor recorda que els visitants de l’espai també tenen part de responsabilitat en la seva manera d’actuar

Palmitjavila assegura que no es vol “bunqueritzar” el Roc del QuerXavier Pujol

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

L’episodi d’aquest estiu en què un jove va saltar la barana de seguretat del mirador el Roc del Quer ha fet que el comú es plantegi millorar la seguretat de la zona amb la instal·lació de càmeres de vigilància. Una operació, però, que va estretament lligada, si s’acaba fent, amb l’arribada del subministrament elèctric a l’espai. Ara bé, des de la corporació es té clar que tampoc es vol arribar a un punt exagerat. “Un mirador no l’hem de bunqueritzar, posar-hi xarxes no és l’objectiu”, va assegurar el cònsol menor de la parròquia, David Palmitjavila, que va insistir en el fet que “cadascú és responsable d’un mateix i l’única cosa que ens toca és avisar la gent que vigili”.

Així, tal com ja havia manifestat amb anterioritat el cònsol major, Josep Mandicó, bona part de les mesures a emprendre passen per la sensibilització i així evitar els comportaments incívics. “El mirador abans ja hi era i cal tenir present que si algú vol fer alguna bestiesa la pot fer aquí o en un altre lloc”, va explicar Palmitjavila. Així doncs, considera que “allò bàsic i important està fet, que és informar la gent”, per aquest motiu, doncs, va remarcar que “en el moment que saltes una tanca i vas a un lloc on saps que està prohibit, està sota al teva responsa­bilitat”.

La corporació té destinat un agent de circulació a la zona per controlar el pas dels visitants pel mirador des de les nou del matí fins a les deu del vespre. Malgrat l’incident, no es va optar per enviar-hi més urbans perquè es considera que seria “inviable”.

Potenciar el mirador

El mandatari canillenc, a més, va remarcar que el projecte per tal de fer arribar l’electricitat fins al mirador del Roc del Quer s’emmarca també en la voluntat de potenciar la zona. “Ens hem adonat que està anant molt bé”, va afirmar. De fet, tot i no disposar de xifres definitives, va indicar que durant els mesos d’estiu hi ha hagut jornades que s’han arribat a comptabilitzar més d’un centenar de cotxes a la zona i en un sol dia hi han passat més de cinc-centes persones. “Ens pensàvem que tindria èxit, però ha estat espectacular”, va assenyalar David Palmitjavila.

És per tot plegat que consideren que ha arribat “el moment de fer un pas endavant”. El cònsol va indicar que aquest canvi no implica “només la vigilància i les càmeres”, sinó “també arreglar l’entorn i fer-ho més accessible”. El cònsol va explicar que s’han escoltat les propostes que han fet els visitants i a partir d’ara la idea és “anar materialitzant aquests inputs de la gent i ser el màxim de conservadors amb l’entorn”. Així doncs, considera que el fet de transformar l’espai i fer-lo un punt emblemàtic i de referència no ha d’implicar perdre l’entorn natural original. “Tindrem reunions per materialitzar-ho, tot i que no crec que es faci cap intervenció ara perquè arribarà l’hivern, però sí que la intenció és deixar-ho enllestit per a la propera temporada d’estiu”, va assegurar. Fins ara s’havia parlat de poder traçar una mena de circuit d’aventura que surti del poble i passi pel mirador.

LA VALL D'INCLES ES CONSOLIDA COM UN DELS ATRACTIUS DURANT L'ESTIU

La vall d’Incles s’ha consolidat com un dels principals atractius de la parròquia de Canillo durant la temporada d’estiu. El cònsol menor de la parròquia, David Palmitjavila, va indicar que encara no disposen de les xifres totals de visitants que s’han registrat aquests darrer mesos, però “ha estat un dels punts forts, sobretot pel retorn que hem tingut de la gent”.

En aquest sentit, va explicar que s’ha apreciat, especialment, el fet de poder comptar amb dos vehicles elèctrics per fer el transport dels visitants des del pàrquing d’entrada fins al fons de la vall. D’aquesta manera s’han pogut agilitzar els trajectes i s’han reduït les cues que s’havien arribat a formar l’any passat, quan només es disposava d’un sol mitjà de transport. D’altra banda, Palmitjavila també va destacar la bona acollida que van tenir els concerts de l’Esquella Incles Walking Music Festival. El cònsol creu que és un festival que “s’ha de repetir i fer-ne més publicitat”, amb l’objectiu de potenciar la zona, però buscant “l’equilibri”.

tracking