Canillo

La major col·lecció de bíblies arriba al Santuari de Meritxell

L’exposició està formada per més de 1.200 llibres escrits cadascun en una llengua o dialecte diferent cedits a l’arxiprestat per Pere Roquet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Una de les sales del santuari de Meritxell acull des d’ahir “la més gran i única exposició permanent de Bíblies del món”. Són paraules del col·leccionista Pere Roquet, propietari de més de 1.200 Bíblies i Nous Testaments escrits en un miler d’idiomes i dialectes de tot el món. Fins i tot, va explicar ahir a la inauguració de l’espai, en llengües que avui dia parlen poc més de 500 persones. L’acte el va presidir el Copríncep episcopal i arquebisbe d’Urgell, Joan-Enric Vives, que va ironitzar sobre el contingut de la mostra. “És una sala molt perillosa, que s’ha de vigilar molt bé, no sigui el cas que en llegir el llibre algú s’ho vengui tot i ho doni als pobres”, va indicar. També hi va assistir la ministra de Cultura, Olga Gelabert, que va destacar que “en els últims temps, conforme s’apropava la inauguració, ha incrementat abruptament la seva donació”.

Roquet, que va iniciar la col·lecció el 1995 arran d’un viatge a Turkana (al nord de Kenya) quan visitava uns amics missioners i va aconseguir el primer exemplar del Nou Testament en llengua turkana, va indicar que “la primera globalització del món va ser la Bíblia, ja que tots els països, menys dos, en tenen”. El propietari del fons va destacar que es tracta d’una col·lecció que pretén créixer fins arribar, si és possible, a tenir exemplars en totes les llengües conegudes del món. De fet, Vives va anunciar que properament cedirà a la col·lecció un exemplar en aranès editat pel Bisbat d’Urgell.

Una de les peculiaritats de la mostra que també va destacar el propietari del fons és que algunes llengües i dialectes presents a l’exposició només tenen un llibre escrit: la Bíblia. Els 1.223 volums –Roquet creu que en breu arribarà als 1.300– han estat inventariats i indexats per ordre alfabètic dels països als quals pertanyen les Bíblies per part del departament de Cultura del Govern.

El col·leccionista ha complert el somni de “donar” al Principat el fons i vol aconseguir mitjançant difusió de la mostra que “quan es parli de Bíblies estrangeres Andorra sigui un referent”.

La major col·lecció de bíblies arriba al Santuari de Meritxell

La major col·lecció de bíblies arriba al Santuari de Meritxell

tracking