Reportatge

Ball de noms a recursos humans

L’última contractació d’un assessor per dissenyar l’organigrama del departament ha aixecat les crítiques de la minoria. I és que des del 2012 cap aquí el moviment a l’àrea encar­regada del personal ha estat constant, amb fins a tres canvis de responsable.

Ball de noms a recursos humansXavier Pujol

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

És una pilota calenta.” Així definia dijous passat la consellera de Liberals + Independents d’Encamp Maribel Lafoz la problemàtica al voltant de la gestió del personal que s’està fent a la corporació. Els recursos humans han estat un dels cavalls de batalla de la minoria, tant per als liberals com per als socialdemòcrates, i més després de l’última contractació anunciada en la darrera sessió de consell de comú: s’incorpora com a assessor per dis­se­nyar l’organigrama del personal la mateixa persona que durant el mandat passat va fer de responsable del departament, Sergi Rios.

Però on va començar el ball de noms en aquest departament? Cal remuntar-se a l’octubre del 2012. La funcionària que fins llavors era la responsable del departament, Cathy Juan, deixava el comú per traslladar-se a Andorra la Vella. Excedència amb reserva de plaça. Així doncs, la majoria liderada per Jordi Mas decideix contractar un responsable sota la premissa de càrrec de relació especial. Arriba Sergi Rios al comú. Salari: 2.950 euros nets al mes. La minoria llavors ja aixeca la veu, perquè considera que és un assessor i protesta perquè tan sols treballa de manera presencial a casa comuna dos dies per setmana.

Superada la polèmica les aigües es tornen a calmar fins al gener del 2015. La nova majoria allarga el contracte de Rios durant uns mesos més (en teoria acabava en finalitzar el mandat) tot assegurant que es vol buscar “algú de confiança” per substituir-lo i dirigir el departament de recursos humans. Mentre dura el procés i per assegurar el relleu, l’assessor es queda a la corporació. Alhora, però, retorna al comú Cathy Juan. Això sí, no recupera el càrrec de responsable, sinó que la plaça reservada és tan sols la de tècnica del departament. I com es busca aquesta persona de confiança? El 21 de febrer del 2016 s’aprova la proposta de la majoria de contractar una empresa externa (Lidera) perquè faci la selecció de qui s’haurà de responsabilitzar de l’àrea de recursos humans. El comú paga 4.000 euros per aquest servei i l’oposició s’enutja perquè no entén que s’hagi d’anar a buscar a fora el cap d’àrea i no s’aposti, en canvi, per la mobilitat interna dels empleats. Al juny es consolida el tercer canvi en la direcció del departament. Carla Borges és l’escollida en el procés de selecció i aterra, en substitució de Sergi Rios, contractada com a càrrec de confiança. Salari: 3.000 euros bruts al mes. Entre els reptes que es presenten per davant, posar ordre a l’organigrama de personal, detallar els llocs de treball i intentar redreçar la situació. El cònsol admet en sessió de consell de comú que “la gestió de recursos humans no està en la situació que voldríem”.

Última incorporació

Un mes després, però, la majoria comunica una altra novetat a la minoria: finalment s’ha decidit contractar un assessor amb l’encàrrec específic de dissenyar el nou organigrama. Qui se n’ocuparà? Es decideix tornar a fer confiança a qui ja havia estat al capdavant del departament: Sergi Rios. Aquesta vegada es detalla que se’l contracta com a assessor, per un període de 6 mesos, amb un salari de 2.000 euros al mes i una dedicació de 25 hores setmanals. Les conseqüències tothom les va poder veure en la darrera sessió de consell de comú celebrada al Pas. Liberals i socialdemòcrates van mostrar el seu desacord amb aquesta contractació. Consideren que la seva feina la podrien fer perfectament els membres actuals del departament. La majoria admet que és així però que no es podria disposar de l’organigrama dins del termini que vol: abans d’acabar aquest any. En el cas del PS, a més, negativa a participar en el treball conjunt per dissenyar el nou organigrama de personal.

tracking