El Pas de la Casa pateix un lleuger descens de turistes aquest estiu

Els comerciants xifren en un 10% la caiguda de la facturació al juliol arran dels atemptats terroristes a Europa

El Pas de la Casa.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El Pas de la Casa està patint un lleuger descens de turistes aquest estiu en comparació amb el de l’any passat. El sector empresarial i comercial de la població encampadana estima en un 10% la caiguda del nombre de turistes durant aquest estiu. Un descens que, segons afirmen, es va notar especialment durant el mes de juliol, mentre que durant l’agost perceben una lleugera recuperació. El president de la Iniciativa Publicitària, Jean-Jacques Carrié, explica que aquestes setmanes “hi està havent menys gent que l’any passat”, mentre que el president de l’Associació de Veïns i Comerciants, Michel Serres, assegura que l’estiu està sent “més fluix que els altres anys” al juliol, tot i que remarca que sembla que l’agost pot anar millor. “Fa una setmana que es nota que hi ha bastanta gent”, relata.

Pel que fa a les causes de la disminució de visitants a la localitat turística, Serres ho atribueix a una baixada “general” del nombre de turistes en l’àmbit europeu per culpa, per exemple, dels atemptats terroristes dels darrers mesos. Hi coincideix Carrié, que sosté que “hi ha menys gent pels atemptats, però també pels problemes econòmics” que fan que els ciutadans es moguin i viatgin menys.

Baixa ocupació a Encamp

Encamp és la parròquia que ha registrat l’ocupació més baixa pel pont de la Mare de Déu d’agost. En l’àmbit general, les reserves hoteleres se situaven aquesta setmana al 78%, segons dades de la Unió Hotelera, que fins passat el pont no recopilarà les dades definitives. De fet, preveu que aquest percentatge previsiblement hagi augmentat amb les reserves de darrera hora sobretot a les parròquies altes, on l’ocupació ja és del 85%. Encamp, però, només compta amb la meitat dels llits situats als establiments hotelers de la parròquia, segons el col·lectiu empresarial.

A la primavera, el moviment de gent al Pas ja va disminuir a conseqüència de les vagues al transport públic francès amb bloquejos a les refineries que van provocar el tancament de centenars de benzineres. Segons la Iniciativa Publicitària, el nombre de turistes i la facturació va minvar entre un 10% i un 15% a l’abril i al maig respecte als mateixos mesos de l’any passat.

Més inversions al Pas

El teixit comercial del Pas de la Casa, però, reclama més inversions per tal de reactivar el sector i atraure més turistes, primer i principal motor econòmic de la població. Carrié es mostra crític amb el bloqueig de l’acord amb Saetde que manté inactives les inversions pendents a la part baixa de l’estació d’esquí. L’empresari lamenta que el programa de Saetde estigui paralitzat per problemes judicials. “Si nosaltres no fem res perquè la gent vingui al Pas serà molt complicat”, denuncia, i aposta per aconseguir ampliar el nombre de visitants que hi pernocten.

Carrié esbossa un panorama en què “cada any anem baixant de turistes” i és per això que insta el comú i Saetde a desencallar el litigi i a tirar endavant el projecte d’inversions, previst per als anys 2017 i 2018. “La solució és fàcil: que la reforma es faci i arreglin el Pas”, manifesta, de manera que garanteixin plena activitat a l’hivern i animació a l’estiu. Carrié no dubta que “tot el que està previst s’acabi fent”, però apunta que “el problema és que el projecte de Saetde està parat”.

A aquesta queixa, Serres hi afegeix la manca de regulació de l’ocupació de la via pública per part dels comerços. Segons diu, “no es respecten les voravies i la gent no pot caminar”. “És una vergonya. Tots els discapacitats es queixen que han de sortir de les voravies”, sentencia, i es pregunta “de què serveix embellir el poble, fer voravies de sis metres, si després surten les botigues i les ocupen amb tot el gènere?”.

tracking