TALL A la 
CS-310 

Tall a la CS-310 entre Anyós i l'Aldosa a causa d'una esllavissada sense danys personals. Mobilitat recomana el pas pel centre de la vila

Propietat intel·lectual

Els comuns volen reduir al 3,5% els drets d'autor

La comissió encarregada de les negociacions proposarà a l’Sdadv que l’aportació passi del 7% d’ingressos o del cost d’una activitat cultural al 3,5%

Els comuns volen reduir al 3,5% els drets d'autorFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els comuns plantejaran que la quota d’aportació a la Societat de Gestió Col·lectiva de Drets d’Autors i Drets Veïns (Sdadv) es rebaixi a la meitat. Les converses es duran a terme el mes d’octubre, quan la comissió delegada dels set comuns i dirigida pel cònsol menor d’Andorra la Vella, Marc Pons, seguirà amb les negociacions per tal de discutir la quota fixa del 7% i estudiar la possibilitat que passi a ser del 3,5%. La proposta inicial representava un 7% dels ingressos d’una activitat cultural on hi hagi música o del cost de l’esdeveniment en cas que sigui gratuït.

Hi ha marge de negociació, almenys conceptual, segons assegura el cònsol menor, per tal d’establir en quins termes i condicions es faria aquest pagament. La negociació d’entrada fixava un 7%, però els comuns proposaran que aquest tant per cent es rebaixi al 3,5% atès que la llei permet la discussió dels criteris sobre els quals s’aplica aquest càrrec a l’Sdadv. Segons Pons, cal definir “què s’entén per catxet dins d’un concert, què s’entén per producció, i anar a veure els imports” perquè els preus per l’organització d’esdeveniments per part dels comuns no suposin dificultats pressupostàries a les corporacions locals.

La discussió –que de moment se centra en la música–, parteix del catàleg aprovat fa un parell d’anys i té pendent definir si la música de formació ha d’estar inclosa o no dins els drets i altres particularitats, i “això és el que estem treballant amb la representant de l’Sdadv”. Pons asse­nyala la necessitat de satisfer un gravamen tan important com és per a una administració comunal el dels drets d’autor i “complir amb les obligacions del conveni internacional”. Sobre la negociació, destaca que el que hi ha establert amb l’Sdadv és un “un diàleg amistós perquè volem fer complir la llei”, però “l’Sdadv és conscient que per a l’administració comunal es fa difícil”. El cònsol menor d’Andorra la Vella i representant dels comuns en aquesta negociació recorda que la qüestió sobre la idoneïtat o no de la llei és un debat paral·lel que no pot defugir el compliment de la que va ser aprovada el 2011, “en tot cas, hauria de ser el Consell General qui ho hauria de discutir”, recorda.

També el ministre de Comerç, Francesc Camp, s’ha mostrat disposat a negociar les tarifes dels drets d’autor tenint en compte que s’engloben “dins l’homologació d’Andorra respecte a Europa i al món”. “A partir d’aquí entrarem en una negociació”, va dir, tot i que va recalcar que no es poden tenir “unes tarifes tan baixes com voldrien alguns” perquè el país no podria ser “seriós de cara al conjunt dels drets d’autor i d’altres països”.

Sobre el debat sorgit arran de la posició expressada per la Unió de Ràdios Privades d’Andorra (URPA), que va demanar al Govern que reconsiderés les tarifes, Pons assenyala que “condiciona el debat” però recorda que “la llei és molt explícita”, i hi afegeix que si fos necessari “millorar-la i veure altres models, per què no, però ara hem de fer-la complir”. Així, recorda que el debat és en uns altres termes, sense descartar que totes les parts hi puguin veure un bon acord. El temps de negociació –després de tres anys– arriba al final, i l’acord haurà d’estar enllestit abans que acabi l’any. El 2017 els comuns estaran obligats a fer la declaració dels esdeveniments que estiguin subjectes a abonar els drets d’autor.

tracking