Soterrament de contenidors a la capitalXavier Pujol

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El comú impulsarà un pla d’embelliment de la vuitantena de contenidors de recollida selectiva que hi ha a la parròquia. Es tracta d’un procés que es durà a terme en un període de tres anys durant els quals es realitzarà un inventari de totes les places d’aparcament on hi ha situats els punts de reciclatge i s’estudiarà quins d’ells es poden enterrar. El rentat de cara es durà a terme progressivament i per zones prioritzant les que estan més habitades. “Els més concorreguts, els que tinguin més volum de residus, s’intentaran soterrar” per intentar minvar-ne “l’olor i l’impacte visual”, segons va relatar el conseller de Medi Ambient i Noves Tecnologies, David Astrié.

L’objectiu és soterrar aquest any una quinzena de contenidors del centre de la capital –com ara a l’avinguda Meritxell i a la zona de Prada Ramon–. El pressupost del comú incorporarà una partida cada any destinada a realitzar el soter­rament a aquells punts on sigui viable. Els que no es puguin enter­rar s’adornaran amb un vinil amb fotos de la parròquia.

Sis equips d’alta pressió

La capital intensificarà les tasques de neteja dels carrers i dels 85 quilòmetres de voravies que hi ha a la parròquia incorporant més efectius. A banda dels camions cisterna que treballen des del gener, la neteja es reforçarà amb sis equips d’alta pressió que treballaran als llocs on s’acumuli més brutícia. Aquests vehicles, que actualment estan en fase de compra i que començaran a treballar a l’agost, costaran uns 10.000 euros i actuaran en carrers i voreres. Segons va destacar Astrié, aquest reforç aconseguirà que “puguem tornar a fer la neteja abans del que estava planificat”, ja que els camions requereixen un horari que passa pel tall de carrers.

Segons va detallar Astrié, durant el darrer mig any s’ha dut a terme la planificació per retirar els vehicles dels carrers i s’ha començat a actuar amb els camions cisterna. A aquest servei, a partir del mes que ve s’hi afegiran els equips d’alta pressió que funcionaran de manera autònoma. “Això ens donarà més agilitat a l’hora de desplaçar-nos pels barris i anar netejant amb més freqüència” als llocs que concentrin més porqueria sense haver d’esperar el proper torn dels camions, va recalcar el responsable de Medi Ambient.

Es dobla el pas d’escombriaires

Pel que fa a les màquines individuals dels escombriaires, s’ha reforçat la freqüència amb què netegen els carrers. En concret, s’ha doblat el pas pels carrers i voravies dels tres aparells, fet que ha provocat que l’horari s’hagi modificat i la seva presència es percebi des de la matinada. De fet, aquests efectius comencen a treballar a les quatre de la matinada. Davant la possibilitat de generar molèsties als veïns pel soroll de les màquines, Astrié va explicar que fer-ho d’una altra manera “és molt difícil” perquè “si modifico una planificació una altra resultarà afectada” i no poden actuar a les set del matí perquè ja hi ha trànsit. El conseller va confessar que ha rebut comentaris de ciutadans sobre els sorolls nocturns de la maquinària de neteja però ho va atribuir al “canvi” que hi ha hagut en matèria de neteja.

Una altra de les novetats que incorporava el pla de xoc de la neteja de l’actual majoria comunal era la creació de la figura de l’inspector de la via pública. Des del juliol tres persones passegen pels carrers de la capital per detectar actituds incíviques i alertar els responsables. Al cap d’un mes, Astrié fa un balanç positiu de la feina dels inspectors –una figura informativa però no coercitiva–, que s’han dedicat a fer seguiment dels propietaris de gossos per localitzar aquells que no en recullen els excrements. Els inspectors els han informat i els han advertit que se’ls sancionarà si reincideixen. Altres de les tasques que han realitzat és vigilar que els bars i restaurants tinguin els contenidors que pertoquen i que tinguin cendrers a l’exterior.

D’altra banda, la corporació presentarà una nova pàgina web per la festa major amb un apartat on s’especificarà la planificació de la neteja dels carrers per a tots aquells negocis que els interessi tenir la informació per programar la neteja dels vidres. Pel que fa a les plagues d’animals, el comú ha intensificat el control de gats, coloms i rates en determinades zones de la ciutat.

LES ACTUACIONS

Contenidors. Pla d’embelliment de la vuitantena de contenidors de recollida selectiva en un termini de tres anys. Els que es puguin soterrar se soterraran i els que no s’embelliran. Aquest any se n’enterraran una quinzena del centre.

Neteja de carrers. Als camions cisterna que funcionen des del gener se’ls afegiran, el mes que ve, sis equips autònoms de neteja a alta pressió per actuar als llocs de més brutícia i complementar, així, els vehicles. Costaran 10.000 euros.

Escombriaires. Es dobla la freqüència de pas de les màquines individuals dels escombriaires. Comencen a treballar a les quatre de la matinada a carrers i voravies.

Inspectors. Els tres ins-pectors de la via pública han començat a treballar aquest juliol. Alerten els propietaris de gossos que no recullen els excrements i procuren que els bars i restaurants tinguin els contenidors de reciclatge corresponents i cendrers a l’exterior.

Control de plagues. S’ha intensificat el control de plagues de gats, coloms i rates en algunes zones.

Pàgina web. El comú presentarà la seva nova pàgina web coincidint amb la festa major de la capital. Al portal hi haurà un apartat on es publicarà la planificació de la neteja de carrers.

tracking