Els opositors a tancar Meritxell rebutgen el trànsit fins al migdia

Els comerciants opositors mantenen que fer la part baixa per a vianants és “un error”

Els opositors a tancar Meritxell rebutgen el trànsit fins al migdiaFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

L’aprovació definitiva del tancament al trànsit de la part baixa de l’avinguda Meritxell no ha agradat als comerciants que s’oposen a la mesura tot i que es permetrà l’accés de tot tipus de vehicles fins a les dotze del migdia. Són els botiguers que van fer arribar una carta a la cònsol major, Conxita Marsol, demanant-li que aturés la restricció fins presentar un projecte previ que expliqui exactament com es gestionarà la prohibició del trànsit des del car­rer de la Unió fins a la Rotonda. Jaume Martí, propietari de la Gran Farmàcia i impulsor del manifest, va explicar ahir que es manté en la seva posició de rebuig i que han concertat una reunió amb Marsol la setmana que ve per parlar-ne. “Espero que [el tancament] me’l comuniqui directament la cònsol. Ens ha demanat de veure-la i ho parlarem amb ella”, va explicar.

Segons Martí, la carta presentada, que van subscriure nou botiguers i els quatre propietaris, demostra que “ens van dient que tothom hi està d’acord però hem anat trobant gent que no”. Una de les signatàries és Victòria Silbà, una de les sòcies de la cadena Alex Boutiques, que es mostra “totalment en contra” de l’acció perquè “va en perjudici del comerç”.

Menys vendes

Silbà va més enllà i alerta que tancant carrers “es moren els pobles” i vaticina que les vendes baixaran. “És un error molt gran. Estem paralitzant el país”, etziba, i adverteix que “les vendes disminuiran” perquè “hi ha molts clients que ja diuen que quan tanquin no vindran”. La comerciant es refereix a la clientela que es mou en cotxe per anar a comprar. “Els hem de donar facilitats perquè vivim d’això”, apunta, i hi afegeix que “molts clients passen a buscar paquets en cotxe i també tinc senyores que no poden caminar”.

La botiguera es mostra favorable al tancament puntual de l’avinguda Meritxell però no al definitiu i titlla de “demencial” prohibir el trànsit del principal eix comercial del país. És per això que creu que els promotors de l’acció “no tenen noció del que és el comerç” perquè “no és lògic que la gent hagi d’anar sense cotxe”. D’altres signataris, com Jordi Arnal, director general de Roca Ribes, van demanar un estudi previ sobre com es resoldrà la circulació, l’accés, l’aparcament i com serà l’embelliment. Arnal creu que la restricció és “precipitada” i confessa no veure “que realment tinguem una millora”, ja que solucions d’aquest tipus haurien d’estar “més meditades”.

Sorpresa per l’obertura parcial

El consell de comú de dijous va aprovar amb els vots a favor de la majoria, les abstencions del PS i els vots en contra de Ld’A, prohibir definitivament l’accés rodat el dia de l’arribada del Tour de França. Això sí, permetent el trànsit els matins dels dies laborables. Així, de dilluns a divendres els vehicles podran circular fins a les dotze del migdia mentre no comencin les feines d’embelliment de l’avinguda, que han d’estar acabades el desembre del 2017, quan el comú decidirà si es manté el tancament o només es permet l’accés als vehicles de càr­rega i descàrrega.

Una decisió que ha sorprès fins i tot alguns dels comerciants favorables al tancament. Dani Martínez, responsable de màrqueting de Centre Comercial Andorrà (CCA), va indicar que “no teníem constància que aquesta era una opció” i va assenyalar que creia que l’obertura parcial concerniria únicament els vehicles comercials que han de fer la càrrega i descàrrega. Tot i no voler manifestar-se ni a favor ni en contra de l’obertura parcial, Martínez va reconèixer que “no ens ho esperàvem” i que “la veritat és que ens ha sobtat”.

D’altra banda, la responsable de màrqueting de Viladomat, Marta Palau, opina que la proposta d’obrir només unes hores determinades “evidentment crearà confusions”. “Seria molt més còmode per a tothom que fos d’una manera”, manifesta, i conclou que “per descomptat l’ideal seria que el tancament fos durant tot l’horari comercial” i no només a partir de les dotze del migdia.

tracking