Primer deute inferior al 100% en 13 anys

La corporació va aprovar ahir la cancel·lació d’un préstec de 2,6 milions que situarà l’endeutament en els 12,7 milions d’euros a final d’aquest any

Primer deute inferior al 100% en 13 anysCOMÚ DE LA MASSANA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El deute del comú serà inferior al cent per cent per primera vegada en 13 anys d’ençà de l’aprovació de la Llei de finances comunals, l’any 2003. La corporació va aprovar ahir la cancel·lació d’un préstec bancari de 2,6 milions d’euros que situarà l’endeutament en els 12,75 milions d’euros, és a dir, al 99,25% del límit, fixat en el 200% dels ingressos. El cònsol major, David Baró, va destacar que el deute “serà inferior al que ingressa el comú en tot un any”, i va celebrar que queda demostrat “que el comú comença a tindre un múscul financer”. “Que estiguem en situació de cancel·lar préstecs signats és sens dubte una bona notícia” que feia molts anys que no es produïa, va sentenciar, alhora que va posar de manifest que “per primera vegada en molt de temps estarem per sota del 100%” amb la previsió que se situï entre el 60% i el 70% al final del mandat, el 2019.

A parer del cònsol, aquesta consecució significa que “el comú va funcionant, que té la seva capacitat de finançament, que pot fer front als seus compromisos i que té més ingressos que despeses”. “Tot va funcionant cor­rectament i hem de vetllar perquè això segueixi així els pròxims quatre anys”, va afirmar en declaracions als periodistes després del consell de comú celebrat ahir. Tot amb tot, va remarcar que “no està tot perfecte” i que “hem de ser molt prudents i no estirar més el braç que la màniga”. Ara bé, “si tot segueix d’aquesta manera podrem continuar amb un endeutament molt baix”.

El préstec, que data del 18 de febrer del 2008 i que està traspassat als quatre bancs andorrans, es cancel·larà gràcies a l’excedent de tresoreria de què disposen les arques comunals, que és de 3,7 milions. Segons Baró, “en tancar amb més ingressos que despeses en els últims anys hem acumulat tresoreria”. El comú va cloure el primer trimestre de l’any amb 555.150 euros de superàvit, el 22% d’ingressos (2,7 milions) i el 17% de despeses executades (2 milions), segons els números que va presentar ahir el cònsol. El conseller de la minoria Albert Esteve va manifestar el seu suport a la majoria “sempre que estiguem dins els límits que marca la llei”, tot i que va matisar que la majoria hauria de sumar els 16 milions de preferents d’EMAP “perquè també és deute”.

El consell de comú, que va començar dedicant un minut de silenci a les víctimes de l’atemptat d’Istanbul, va aprovar destinar 123.620 euros a realitzar les obres de protecció a la carretera d’accés a la urbanització Sorribes a conseqüència de l’esllavissada del 7 de juny. Aquesta inversió obligarà a retardar una obra que s’havia de fer aquest any a Sispony i es farà el vinent. A banda, la corporació va renovar quatre pòlisses de crèdit a EMAP per valor de quasi quatre milions d’euros i va aprovar dedicar la partida de 5.300 euros destinada a l’organisme de recaptació comunal a cobrir l’augment del lloguer del Prat Gran del Colat.

EL COMAPEDROSA SERÀ EL PROTAGONISTA DE L'OFERTA TURÍSTICA DELS MESOS D'ESTIU

El Comapedrosa serà el protagonista principal de l’oferta turística de la Massana per als mesos d’estiu. El conseller de Turisme, Sergi Balielles, va presentar ahir en roda de premsa les activitats que hi haurà a la parròquia i que tindran com a novetat les visites guiades al circuit interpretatiu del Comapedrosa. Les rutes, que seran gratuïtes i es realitzaran de dimarts a dissabte, sortiran del Centre d’Interpretació i recor­reran la perifèria del parc. A més, hi haurà dues excursions més dins del parc, com són la del Pla de l’Estany i la del riu Pollós.

Una altra de les novetats serà la combinació de natura i cultura a les excursions guiades a peu. La primera sortida serà demà amb una excursió fins als cortals de Sispony i les bordes de Fenerols, que es tancarà amb una visita a la Casa Rull. Una activitat que també es farà a Pal, a l’església de Sant Climent i el Centre d’Interpretació del Romànic i a Anyós. L’oferta es completa amb la sortida al pic dels Llacs i el Tomb de les Neres.

A més, es faran rutes amb cavall fins al Pla de l’Estany i els dimecres es programarà una sortida que inclou la Farga Rossell, Pal, el coll de la Botella i l’estació de Pal. Els diumenges se’n farà una altra per conèixer la part baixa del Parc Natural del Comapedrosa, Pal i el coll de la Botella. Per altra banda, el refugi del Comapedrosa amplia les dates d’obertura i s’hi podrà anar fins a l’octubre.

Balielles va destacar la gran quantitat d’esdeveniments esportius d’alt nivell que acolliran els circuits de muntanya massanencs cada setmana, com ara la marxa cicloturista de la Volta als Ports, la cursa de muntanya Skyrace, el XV Trial 2 Dies d’Arinsal i la Copa del Món de BTT de l’1 al 4 de setembre.

tracking